Kahire’nin, Ensarullah’tan Kızıldeniz “ricası”

img
Kahire’nin, Ensarullah’tan Kızıldeniz “ricası” YDH

Mısır’ın, Yemen direniş hareketi Ensarullah’la gizlice iletişime geçerek, Kızıldeniz’de yalnızca İsrail’le bağlantılı gemilere saldırmasını talep ettiği bildirildi.




YDH- El-Arabi el-Cedid haber sitesi, Gazze’deki ateşkes müzakerelerinin önemli garantörlerinden biri olan Mısır’ın, Kızıldeniz’deki ‘tarafsız politikası’ hakkında dikkat çekici bir eleştiri yazısı yayımladı.

Londra merkezli el-Arabi el-Cedid’in iddiasına göre Mısır, İran’ın da taraf olduğu bir görüşmede, Yemen’deki Ensarullah hareketinden Kızıldeniz’deki operasyonlarında yalnızca İsrail bağlantılı gemilere saldırmasını talep etti.

Haber, yüzlerce geminin Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan kaçtığını ve Ensarullah’ın bölgedeki operasyonlarının, Mısır ekonomisini çok sert vurduğunu öne sürdü.

Ayrıca Mısır’ın, ABD’nin Yemen Silahlı Kuvvetleri’ne karşı oluşturmaya çalıştığı uluslararası koalisyona girmeyi reddettiğini kaydeden analiz, Kahire’yi, Sana hükümetini eylemlerinden dolayı açıkça eleştirmemek ve medyasını da bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar konusunda sessiz kalmakla suçladı.

Mısır’ın dahil olduğu 1960'lardaki Kuzey Yemen İç Savaşı'nı hatırlatan haber, bazı analistlerin görüşlerine dayanarak, Mısır'ın geçmişteki hataları yapmak yerine, tüm Arap ülkeleri ve grupları ile iyi ilişkileri sürdürmek istediğini vurguladı.

Ayrıca Kahire’nin bu süreçte çatışmalara girmek yerine, güvenlik kanalları aracılığıyla Ensarullah ile sessizce iletişim kurmaya başladığını ve onlardan yalnızca İsrail'e giden veya başka şekilde İsrail'e bağlı olan gemilere saldırmalarını istediği iddia edildi.

El-Arabi el-Cedid’e konuşan bir kaynağa göre, İran'ın da taraf olduğu Mısır-Ensarullah görüşmelerinde, Kahire, Ensarullah’tan, yalnızca İsrail ile bağlantılı gemileri hedef alacağına dair garantiler talep etti. Kahire ayrıca uyarı kapsamına girmeyen gemilerin geçişini teşvik etmelerini bekledi.

Ensarullah’ın Mısır’dan gelen bu talebi reddettiği, ancak Mısır’ı Kızıldeniz’deki trafiği kontrol etme bahanesi ile ABD liderliğinde girişilen Batı koalisyonuna dahil olmadığı için kutladığı belirtildi. Mısır’ın ayrıca İran’dan Ensarullah’a doğrudan müdahale etmesini istediği iddia edildi.

Londra merkezli gazete haberinin başka bir kısmında Mısırlı üst düzey yetkililerin açıklamalarına dayanarak, Kahire’nin kamuoyu önünde Ensarullah’ın eylemlerinden doğrudan İsrail'i sorumlu tuttuğuna dikkat çekti.