İsrail medyası: Güvenlik şefleri istifa edecek

img
İsrail medyası: Güvenlik şefleri istifa edecek YDH

İsrail medyası, Aksa Tufanı sürecinde güvenlik konusunda yaşanan başarısızlığın sorumluluğunu üstlenen rejimin güvenlikten sorumlu başkanlarının Gazze savaşından sonra istifa edeceğini bildirdi.




YDH- İsrail Kanal 12 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir haberde şu bilgiler yer aldı: "Daha önce Kara Cumartesi'deki (7 Ekim) yenilginin sorumluluğunu üstlenen güvenlik güçlerinin başkanları, uygun zamanda istifa edeceklerini söylediler.”

Habere göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Şin Bet (İsrail İç Güvenlik Teşkilatı) Başkanı Ronen Bar ve Aman (Askeri İstihbarat) Başkanı Aharon Haliva bu yetkililer arasında yer alıyor. Ancak savaş devam ettiği sürece bu kişiler görevlerinde kalacaklar.

Uzmanlar, İsrail'in 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu sırasında yaşadığı istihbarat başarısızlığının benzeri görülmemiş boyutta olduğunu ve bu nedenle de birçok İsrailli yetkilinin çok ciddi eleştirilere uğradığını hatırlatıyorlar.

Bu bağlamda Ronen Bar, 16 Ekim'de Şin Bet personeline gönderdiği mesajda, Hamas'ın operasyon günündeki başarısını "kötü şans" olarak nitelendirip şunları söylemişti: "Teşkilatın başı olarak bu başarısızlığın sorumluluğu bende, araştırmak için zaman var, ama şimdi savaş zamanı."

İsrail medyası sadece Ronen Bar’ın değil, pek çok kişinin Netanyahu'nun siyasi geleceğinin sona erdiğini ve onu yalnızca Gazze savaşının görevde tutabildiğini düşündüğünü söylüyor.

7 Ekim’de ve sonrasında öldürülenlerin ve İsrailli esirlerin aileleri, İsrail askeri, siyasi ve güvenlik yetkililerini Hamas'a karşı ihmal, istihbarat zaafı ve askeri başarısızlık suçlamasıyla yargılamaya en istekli kişiler arasında yer aldığı aktarılıyor. Bu bağlamda Gazze yakınlarındaki Beiri kasabası halkı geçen hafta İsrail ordusuna yönelik şikayetlerini açıklamıştı.