Rusya'dan İsrail Büyükelçisine tepki: Mesnetsiz bir saldırı

img
Rusya'dan İsrail Büyükelçisine tepki: Mesnetsiz bir saldırı YDH

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Moskova Büyükelçisi Simona Halperin'in Bakan Lavrov'u hedef alan sözlerini 'mesnetsiz bir saldırı' olarak yorumladı.




Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Moskova Büyükelçisi Simona Halperin'in Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yönelik 'Holokost'un önemini hafife aldığı' şeklindeki sözlerini 'mesnetsiz bir saldırı' olarak niteledi ve bunun İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Holokost hakkındaki uygunsuz sözlerini görünmez kılma amacıyla yapıldığını ifade etti.

Daha önce Halperin Kommersant'a verdiği mülakatta Lavrov'un Holokost'u küçümsediğini iddia etmişti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Katz, Tayland yasalarını ihlal eden müzisyenlerin (Bi-2 grubu, YDH'nin notu) İsrail'e sınır dışı edilmesini organize eden bakanlığının çabalarını övmek için bu trajedi bağlamında dünyaca ünlü olan 'Bir ruhu kurtaran tüm dünyayı kurtarmış gibidir,' ifadesini kullandı. Bu, Holokost'un siyasi veya ideolojik amaçlarla açıkça suistimal edilmesidir. Sergey Lavrov'a yönelik mesnetsiz saldırı, Simona Halperin'in bunu örtbas etme arzusuyla ilgili olabilir." 

Halperin, dün yaptığı açıklamalarda nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Bakanlık ise yaşananların 'iki ülke halklarının çıkarları doğrultusunda ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçlaması gereken diplomatik bir görev için son derece talihsiz bir başlangıç olduğu' yorumunu yapmıştı.

'İsrail, ateşkesin tesis edilmesi konusunda daha fazla esneklik göstermeli'

Öte yandan Bakanlık, işgal rejiminin Gazze'de ateşkesin tesis edilmesi konusunda daha fazla esneklik ve pragmatizm sergilemesi gerektiğini savundu.

Açıklamada, "Kalan esirlerin neden kurtarılmadığı sorusunu, bize öyle geliyor ki Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda daha esnek ve pragmatik davranabilecek olan ve rehine sorununun çözümünü de kolaylaştıracak olan İsrail yönetimine yöneltmek mantıklı olacaktır," ifadelerine yer verildi.

'7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi sınırındaki İsrail yerleşimlerine yapılan baskın sırasında Filistinliler tarafından esir alınan Rusya vatandaşlarının kurtarılmasının Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın koşulsuz önceliklerinden biri olduğu' vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:

"Bu bağlamda, deneyimli bir diplomat olan Simona Halperin'in Hamas'ın siyasi kanadının temsilcilerinin neden Moskova'da ağırlandığını anlamaması şaşırtıcıdır. Bizi bu hareketle ilişki kurmaya iten nedenler, bakanlık yönetimiyle yapılan görüşmeler sırasında kendisinin ve seleflerinin dikkatine defalarca sunulmuştur. Öyle görünüyor ki Sayın Büyükelçi, daha fazla açıklama için Rus tarafının çabaları sayesinde serbest bırakılan eski rehinelere gidip sormalıdır. Hamas'a teslim ettiğimiz listelerde yer alan Ron Krivoy, İrina Tatti ve Yelena Trufanova'nın yanı sıra İsrailli Gali Taraşanskiy, Sapir Kohen ve Holokost'tan kurtulan Adar Yaffa'nın isimlerini çok iyi biliyor."

Büyükelçi Halperin'in yaklaşık iki ay boyunca esir tutulmanın nasıl bir şey olduğunu ve serbest bırakılmalarının Rusya'nın Hamas ile temaslarına değip değmeyeceğini ilk elden öğrenmesinin faydalı olacağı savunulan açıklamada, "Halen Gazze'de tutulan Rusya vatandaşları Aleksandr Lobanov, Aleksandr Trufanov ve Andrey Kozlov'un yakınlarıyla yapılacak bir görüşme de gereksiz olmayacaktır," yorumu yapıldı.