Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü: ABD ve Britanya, Kızıldeniz'de başarısız oldu

img
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü: ABD ve Britanya, Kızıldeniz'de başarısız oldu YDH

Kiel'deki Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), ABD ve Britanya'nın Kızıldeniz'deki saldırılarının başarısız olduğunu ve Almanya limanlarına yanaşan gemi sayısının yüzde 25 oranında azaldığını bildirdi.




Kiel merkezli Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından hazırlanan raporda, Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki operasyonları nedeniyle Almanya'nın Hamburg ve Bremerhaven limanlarına yanaşan gemi sayısının yüzde 25 oranında azaldığı bilgisi paylaşıldı.

Yemen direnişinin operasyonları, Kuzey Denizi kıyısındaki en önemli konteyner limanlarını zorlamaya başladı.

IfW'nin raporunda, "Şu an Kızıldeniz'den ve Süveyş Kanalı'ndan beklenenden yüzde 80 daha az konteyner geçiyor. Bu durum Hamburg ve Bremerhaven gibi Alman limanlarını da etkiliyor; buralara uğrayan gemi sayısı yüzde 25 oranında azaldı," denildi.

Raporda, "Baypas rotası nedeniyle Doğu Akdeniz'e daha az sayıda gemi uğruyor. Güney ve Kuzey Avrupa'daki limanlara varışlar gecikiyor. Hamburg ve Bremerhaven'in yanı sıra Rotterdam ve Antwerp'te Ocak 2024 itibariyle 2023 ortalamasına kıyasla yüzde 25 daha az gemi yanaştı," ifadelerine yer verildi.

Enstitüde ticaret politikası araştırma direktörü olan Julian Hinz, yaptığı açıklamada, "ABD ve Birleşik Krallık askeri güçlerinin varlığı, bir zamanlar en yoğun kullanılan ticaret yolu boyunca güvenliği sağlamada başarısız olmuşa benziyor. Ancak mevcut durum iktisadi açıdan olduğundan daha dramatik görünüyor," değerlendirmesini yaptı.

Hinz, "Şu anda konteyner gemilerinin orijinal planlarından ciddi ölçüde ertelendiğini görüyoruz, bu da pek çok Avrupa limanına daha az gemi gelmesine neden oluyor. Fakat uzun yolculuk rotası lojistik olarak hesaba katıldığında bu durumun normale dönmesi bekleniyor," diye ekledi.