ABD’den İsrail’e, Suud’la “normalleşme” baskısı

img
ABD’den İsrail’e, Suud’la “normalleşme” baskısı YDH

İsrail Kan televizyonu, ABD'nin, İsrail'e Suudi Arabistan ile normalleşme dosyasında ilerleme sağlaması için sınırlı bir süre tanındığını bildirdi.




YDH- İsrail Kan televizyonu tarafından yayımlanan habere göre, ABD İsrail'e, Suudi Arabistan ile normalleşme dosyasında ilerleme sağlaması için sınırlı bir süre tanıdı.

Haberde ayrıca, ABD'nin İsrail'e esir takası anlaşmasını tamamlaması yönünde yaptığı baskıya de yer verildi.

Kan televizyonunun siyasi işler muhabiri Amichai Stein, ABD’nin tüm umutlarını esir takası anlaşması ve ateşkesin sağlanmasına bağladığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in dün akşam Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ile birlikte yaptığı konuşmaya değinen Amichai Stein, es-Sani’nin "Hamas'ın İsrail'e cevabıyla geleceğim" dediğini aktardı.

Blinken’ın “İsrail'de Hamas'ın bu koşullarıyla ilerlemek mümkün değil" sözünü hatırlatan Stein, "Blinken, ateşkes sonrası için Filistin devleti açısından ve İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme konusunda farklı bir ilerleme sağlamaya çalışacak" dedi.

Stein, Amerikalı yetkililerin son günlerde İsraillilere, Suudi Arabistan ile normalleşme önerisinin "sadece önümüzdeki haftalarda masaya konulacağını ve bu tarihten sonra süresinin dolacağını" söylediğine dikkat çekti.

Amerika'nın yaklaşımının nedeninin "birkaç hafta sonra Amerikalıların seçim savaşının zirvesinde olacaklarını tahmin etmeleri" olduğunu açıklayan İsrailli muhabir şunu söyledi: "Unutmuş olabiliriz ama Suudiler bu anlaşmanın bir parçası olarak ABD ile savunma ittifakı yapmak istediklerini talep ettiler."

"Suudi Arabistan'la sivil nükleer plan" olacağını hatırlatan Stein şöyle devam etti: “Amerikalıların Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyacı var. ABD yönetimi, seçim savaşının en yoğun olduğu dönemde Cumhuriyetçilerin desteğini almanın zor veya imkansız olacağını tahmin ediyor” dedi.

Stein, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın da "tekerleklere sopa sokmaya" çalışacağına dikkat çekti.

Amichai Stein sözlerini şöyle sonlandırdı: “Trump’ın Senato ve yasa koyucular üzerinde baskı kuracak gibi göründüğünü belirten Amerikalılar, İsrail’deki yetkililere şunu söylüyor: ‘Bu anlaşmayı istiyorsanız sorun yok ve birkaç haftanız var, ondan sonra bir sonraki başkanı bekleyeceksiniz."