İsrail ordusu sansürü: Kadın asker cesetleri

img
İsrail ordusu sansürü: Kadın asker cesetleri YDH

İsrail medyası orduya katılımı teşvik etmek için kadın askerlerin kahramanlıklarını anlatırken, ordu ölen kadınların fotoğraflarını sansürlüyor.




YDH- Filistinlilerin 7 Ekim 2023 günü gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından İsrail rejimi ordusu Gazze Şeridi’ne yoğun bir saldırı başlatırken, orduya ve çatışma bölgelerine katılımı teşvik etmek için İsrail medyası yoğun bir kampanya yürütüyor.

İsrail medyasında yer alan haberlerde kadın askerlerin gösterdiği cesaret ve vatan için kendini feda etme duygusu yüceltilirken, İsrail rejimi ordusu Gazze’de öldürülen İsrailli kadın askerlerin haber ve fotoğraflarına sıkı bir sansür  uyguluyor.

İsrail Güvenlik Hizmetleri (Savunma) Kanuna göre erkek ve kadın her İsrail vatandaşı zorunlu askerlik hizmetine tabi. Kadınlar 18-26 yaşları arasında 24 ay zorunlu askerlik yapıyor. Şayet kadın asker, muharebe askeri sınıfında ise bu süre 28 aya çıkıyor.

İsrail rejimi ordusunun yüzde otuz dördünü kadın askerler oluşturuyor. Kadın askerler kurtarma ve istihbarat alanında kullanıldığı gibi tank ekibi olarak da görev alabiliyor.

7 Ekim’den sonra İsrail rejimi ordusunun tarihinde ilk kez tümüyle kadın tankçılardan oluşan askerleri kullanmaya başladığı biliniyor. Ordu bu askerleri Gazze ve Mısır sınırlarında görevlendiriyor.

Yine İsrail medyasında yer alan kahramanlık hikayelerinden, kadın askerlerin sıcak çatışma alanlarına da gönderildiği anlaşılıyor.

İsrail rejimi ordusu Filistinliler tarafından öldürülen askerlerinin sayısına dair katı bir sansür uygulasa da çeşitli kaynaklardan gelen haberler zayiatın açıklananın çok ötesinde olduğunu gösteriyor. Ordu, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasından sonra sıcak çatışma alanlarında öldürülen kadın askerlerin kimliklerini ise açıklamıyor.

Üçte biri kadın askerlerden oluşan İsrail rejimi ordusunun kadın asker zayiatının da açıklananın çok ötesinde olduğu tahmin ediliyor.