Haaretz: Netanyahu kendisini Churchill zannediyor ama Chamberlain'in imitasyonu

img
Haaretz: Netanyahu kendisini Churchill zannediyor ama Chamberlain'in imitasyonu YDH

Haaretz gazetesi, Netanyahu'nun sürekli sözünü ettiği 'mutlak zaferin' fantezi olduğunu ve kendisini Churchill'e benzetse de Chamberlain'in imitasyonu olduğunu yazdı.




İsrailli Haaretz gazetesi, Anshel Pfeffer imzasıyla yayımladığı köşe yazısında, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas ile savaşta sürekli 'mutlak zaferden' söz ederek kendisini 'Winston Churchill zannettiği' değerlendirmesini yaptı.

Yazıda, "(Netanyahu'nun) Kabul etmeyi reddettiği şey ise aslında İkinci Dünya Savaşı taklidi yapan Neville Chamberlain'in imitasyonu olduğu. İsrail halkının ona olan güveni temelden sarsıldı," ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun son birkaç haftadır her açıklamasında tekrar tekrar yinelediği 'mutlak zafer' vaadinin boş olduğu belirtilen yazıda, şu yorumlar yapıldı:

"Bir muhabir tarafından 'mutlak zaferin' ne anlama geldiği sorulduğunda, bir bardağı 'küçük parçalara ayırmak ve sonra daha da küçük parçalara ayırmaya devam etmek ve onlara vurmaya devam etmek' gibi tuhaf bir alegoriye girişti. 'Mutlak zaferin çok yakın olduğu' ve İsrail'in 'Gazze'yi ebediyen silahsızlandıracağı' gibi bir dizi asılsız övünme vardı. Netanyahu'ya öze ilişkin konular sorulduğunda ise sadece kısa, muğlak ve bağlayıcı olmayan yanıtlar verdi."

Netanyahu'nun kendisinden önceki pek çok lider gibi, sürekli tekrarladığı 'mutlak zafere kadar devam' sözüyle, Churchillvari bir fantezinin içinde yaşadığı vurgusu yapılan yazıda, "Hala Britanya'nın savaş zamanı başbakanını taklit edebileceğine ve İsrail'i 'geniş, güneşli yaylalara' götürebileceğine inanıyor. Kabul edemediği şey ise İkinci Dünya Savaşı'ndaki rolünde kendisinin Winston Churchill değil, savaş başladıktan sekiz ay sonra Churchill'in yerine geçen Neville Chamberlain olduğudur," denildi.

Yazıda, "En koyu destekçileri dışında herkes halihazırda şu kaçınılmaz hakikatin farkında: Netanyahu tarihte sonsuza kadar İsrail'in en kötü başbakanı olarak anılacak ve İsrail'i gelmiş geçmiş en büyük trajediye sürükleyecek. Fakat  bunu anlamaktan aciz ve savaş bittikten sonra bile bu anlatıyı değiştirmek için mücadele etmeye devam edecek," değerlendirmesi yapıldı.