IMF: Kızıldeniz'deki durum Mısır'a ayda 100 milyon dolar kaybettiriyor

img
IMF: Kızıldeniz'deki durum Mısır'a ayda 100 milyon dolar kaybettiriyor YDH

IMF Genel Müdür Georgieva, Yemen direnişinin Kızıldeniz'deki operasyonlarının Mısır'a ayda 100 milyon dolardan fazla gelir kaybı yaşattığını bildirdi.




YDH - Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva, Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki operasyonlarının henüz küresel ekonomiyi bir bütün olarak etkilemediğini, gemi trafiğinin aksamasının en çok Mısır'ı vurduğunu söyledi.

Washington Post gazetesine mülakat veren Georgieva, "Şimdi bunun sonuçları var, ancak küresel ekonomik büyüme tahminlerini önemli ölçüde rayından çıkaracak büyüklükte değil. Krizin etkisi çoğunlukla yerel, en çok da Süveyş Kanalı gelirlerine bağımlı olan Mısır'da hissediliyor ve bu ülke yaşananlar nedeniyle ayda 100 milyon dolardan fazla para kaybediyor," dedi.

Georgieva, "Ve elbette bu, fiyatlar üzerinde biraz baskı yaratıyor. Ancak küresel enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü revize edileceğini söyleyecek kadar değil," ifadelerini kullandı.

Georgieva, Kızıldeniz'de yaşananlar nedeniyle Süveyş Kanalı üzerinden yük taşıma hacminin kaydadeğer ölçüde düştüğünü, deniz yoluyla mal taşıma maliyetinin ve sigorta maliyetinin arttığını belirtti.

Yetkili, "Şunu söyleyebilirim; geçen yılın ocak ayına kıyasla bu yılın ocak ayı itibariyle Süveyş Kanalı'ndan geçen trafik hacmi neredeyse yarı yarıya azaldı. Bu da gemilerin yaklaşık 5 bin kilometre daha fazla yol kat ettiği anlamına geliyor ki bu da yolculuklarına 9 gün ekliyor. Ve sizin de fark ettiğiniz üzere sigorta maliyetleri artıyor," diye kounştu.

Georgieva, Panama Kanalı üzerinden malların taşınmasında da zorluklar yaşandığını kaydederek "Panama Kanalı da kuraklık nedeniyle sıkıntılar yaşıyor," diye ekledi.



Makaleler

Güncel