Hizbullah, 1013 operasyon gerçekleştirdi

img
Hizbullah, 1013 operasyon gerçekleştirdi YDH

Hizbullah savaşçıları pazar günü işgal altındaki Filistin sınırında bulunan İsrail ordu tesislerine ve toplanma yerlerine yönelik beş operasyon gerçekleştirdi.




YDH- Lübnan İslami Direnişi Hizbullah, savaşçılarının pazar günü doğu bölgesinde İsrail askeri bölgelerine ve Lübnan-Filistin sınırındaki toplantılara karşı beş operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu.

Lübnan Direniş grubu ayrıca, savaşçılarının 8 Ekim 2023'ten 11 Şubat 2024'e kadar 127 gün boyunca gerçekleştirdiği toplam operasyon sayısının 1.013'e ulaştığını vurguladı.

Hizbullah bu operasyonların, “Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkını desteklemek ve onların asil direnişiyle dayanışma içinde olmak amacıyla gerçekleştirildiğini” bildirdi.

Lübnan İslami Direnişi'nin askeri medyası, Direniş savaşçılarının cumartesi günü ele geçirdiği İsrail keşif uçağı Skylark I-Lex'in görüntülerini yayınlamıştı.

Yayınlanan videoda, insansız hava aracının çalışır durumda olduğu ve özellikleri açıklanıyordu.

“Hizbullah işgal altındaki Kuzey'i rehin aldı”

Konuyla ilgili olarak, İsrail medyasında geçen haberlerde, Hizbullah'ın Lübnan-Filistin sınırındaki askeri politikasının "işgal altındaki Kuzey'deki yerleşimcileri rehine olarak tutmak" olduğu vurgulanıyor.

İsrailli bir araştırmacı olan Moran Aluf, İsrail KAN kanalına verdiği demeçte, İsrail'in “güneyde esirleri” ve "kuzeyde rehineleri" olduğunu, Hizbullah'ın misillemesi sonucunda yerleşimcilerin evlerine dönemediğini ve normal bir şekilde yaşayamadığını söyledi.

"Biz, Hizbullah gibi bir örgütün yerleşimcileri rehin almasına izin veremeyiz," diyen Moran Aluf şunları söyledi: "Hizbullah, Gazze'de çatışmalar devam ettiği sürece ben ateş etmeye devam edeceğim şeklinde bir denklem yarattı."

Ayrıca, herhangi bir anlaşmaya varılması halinde bunun sadece geçici olacağını açıklayan Aluf, Lübnan'daki İslami Direniş'e karşı savaş olasılığının bulunduğunu sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: "Çünkü ne istediğini ya da niyetinin ne olduğunu tahmin edemiyoruz. Güney'de yaşananlardan kaçınmak için onun yeteneklerini anlamalıyız."

Aluf, Hizbullah'ın kuzey yerleşimleri üzerinde yarattığı tehdidi, ele alınmadığı takdirde siyasi anlaşmayı çökertecek bir "güvenlik sorunu" olarak tanımladı.

80 bin yerleşimci Kuzey'den kaçtı

Aluf'un bu demeci, Metula belediye başkanının Hizbullah'ın Gazze ve Güney Lübnan'ı desteklemek amacıyla yürüttüğü savunma operasyonları sonucunda 80 bin yerleşimcinin Kuzey'den ayrılmak zorunda kaldığını açıklamasından bir gün sonra geldi.

İşgal altındaki kuzeyde yer alan Metula yerleşiminin Belediye Başkanı David Azoulay geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 80 bin yerleşimcinin dört aydır evlerinden uzakta olduğunu ve ne zaman geri dönebileceklerini bilmediklerini söylemişti.

Azoulay, İsrail Kanal 13'e verdiği demeçte "Bizim tek istediğimiz evlerimizde yaşamak, ancak İsrail'de özgür bir halk değiliz" dedi ve "Hizbullah, Kuzey'de her zaman yoğunluğu belirliyor" diye ekledi.

David Azoulay ayrıca, son dört aydır Hizbullah'ın kuzey yerleşimlerine ateş açtığını ve saldırdığını, İsrail güçlerinin ise İsrail hükümetinin sessizliği ve ihmali karşısında yetersiz ve yerleşimcilerin evlerine dönmelerini sağlayamayacak bir şekilde mücadele ettiğini söyledi.



Makaleler

Güncel