Yediot Ahronot: İsrail pazarlığa devam ediyor

img
Yediot Ahronot: İsrail pazarlığa devam ediyor YDH

İsrail basını, Filistin direnişinin esir takası anlaşması talebini reddeden İsrail ile arkasında yoğun görüşmelerin yapıldığını yazdı.




YDH - Yediot Ahronot gazetesi, İsrail'in her ne kadar Hamas'ın esir takası anlaşması talebini reddetmiş olsa da perde arkasında yoğun görüşmelerin yapıldığını ve arabulucuların Hamas'ın teklifini iyileştirmeye ve müzakere sürecinin başlamasını sağlayacak bir çerçeve oluşturmaya çalıştığını bildirdi.

Gazetede yer alan haberde, arabulucular arasında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman el-Sani ve Mısır Genel İstihbarat Direktörü Abbas Kamil'in yer aldığını belirtti.

Burns'ün salı günü Kahire'ye giderek taraflarla görüşmesi ve Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki İsrail heyetinin de Mısır'a gelmesi bekleniyor.

Bu arada rejimin savaş kabinesi, İsrail heyetinin Kahire'ye doğru yola çıkmadan önce anlaşma maddelerinin kabineye sunulmasını kararlaştırdı.

Gazeteye göre işgal rejimi, anlaşmanın ilk aşaması olan insani aşamada 35 kadın, yaşlı ve hasta esirin serbest bırakılmasında ve Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasında, bir önceki rehine anlaşmasında serbest bırakılan her rehine için üç mahkûmun serbest bırakılması kuralına göre hareket edilmesinde ısrarcı.

Rejim, ayrıca Yahudi ziyaretçilerin Haram eş-Şerif'e girişinin kısıtlanması gibi diğer taleplerin de müzakerelerden çıkarılmasından yana. 

Aynı zamanda İsrail, Refah'ta planlanan saldırının Mısır ile koordine edilmesi ve saldırı başlamadan önce Gazzeli sivillerin tehcir edilmesi konusunda Amerikalılar ve Mısırlılarla görüşmeye devam ediyor.

Gazze'deki savaşta bir aşamadan diğerine geçişi onaylayan savaş kabinesi, Refah'taki saldırıyı da onaylamaya hazırlanıyor. Kabinenin geçen haftaki toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu, ordunun Refah'taki operasyonlarını genişletme talimatı verdiğini söylemişti.



Makaleler

Güncel