Mülteci İsraillilerin kaldığı oteller saatli bomba gibi

img
Mülteci İsraillilerin kaldığı oteller saatli bomba gibi YDH

Kuzey ve güneyden gelen çeyrek milyon yerleşimcinin kaldığı otellerde suç oranlarının, özellikle de kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırıların arttığı bildirildi.




YDH- Londra'dan yayın yapan Rai al-Youm gazetesi, İsrail polisinin, Gazze savaşı nedeniyle "yerlerini terk eden İsraillilerin kaldığı otellerde kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırı şikayet ve suçlamalarıyla ilgili 116 dava" açtığını duyurdu.

Gazete, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu sonrası Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına komşu bölgelerde yaşayan yaklaşık 200.000 İsraillinin otellere sığınmak zorunda kaldığını yazdı.

Knesset ‘Kadının Statüsünün İlerletilmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’ tarafından hazırlanan bir raporu gündeme getiren Rai al-Youm, bu raporda, “kadınlara ve reşit olmayanlara yönelik cinsel ve fiziksel saldırıları içeren çeşitli olayların” ele alındığını bildirdi.

Rai al-Youm, tahliye edilenlerin kaldığı Kudüs'teki otellerin sosyal yardım müdürü Miri Frank’ın duruşma sırasındaki sözlerine şu şekilde yer verdi: "13 yaşında bir kızla ilişkisi olan 23 yaşında bir adam vardı ve kızın annesi tahliye kaosunun ortasında kaldığı için bundan hiç haberdar değildi."

Frank'in sözlerine yer veren gazete şunu vurguladı: “Frank'in anlattıkları, hükümetin tahliye programlarının temsilcileri ve diğer yetkililerin, yerlerini terk eden kişilerin karşılaştıkları sorunlar hakkında konuştukları komitede dinledikleri pek çok şikayetten sadece biriydi.”

İsrail'deki Tecavüz Kriz Merkezleri Birliği'nden Maya Oberbaum’un komitedeki konuşmasına da yer veren Rai al-Youm, şunları yazdı: "Hayatta kalan bir kişi aradı ve kendisiyle birlikte otele tahliye edilen bir adam tarafından tecavüze uğradığını söyledi."

Oberbaum sözlerine şöyle devam etti: "Tahliye edilen bir kişi otelin girişinde, çocukların önünde kendini teşhir etti ve idrarını yaptı; yaşlı bir adam asansörde genç bir kızı sıkıştırdı ve Tel Aviv'de başka bir otele götürüldü."

Oberbaum, kadınların ve çocukların otellerde karşılaştıkları cinsel ve fiziksel şiddete ilişkin başka örnekler de anlattı: "Bir kız çocuğu, 15 yaşında bir erkek çocuğu tarafından dövüldüğünü söyledi."

Gazete, İsraillilerin, tahliye otellerinin yaygın suçlar için "saatli bomba" haline gelebileceği uyarısında bulunduğunu bildirdi.

Rai al-Youm, Times of Israel gazetesinin de Tel Aviv ve diğer bölgelerdeki göçmen otellerinde kuzeyden ve güneyden yerinden edilmiş İsraillilere yönelik tecavüz, cinsel saldırı ve şiddet vakalarını ele aldığını söyledi.

Gazete, özellikle tecavüz, cinsel saldırı ve şiddet konularının, İsrail Parlamentosu Knesset'teki Kadın Komitesi'nin, bu saldırılardan kurtulanların ve çocuk mağdurların anlatılarını dinlediği bir oturumda gündeme geldiğini açıkladı.

Gazete, yerinden edilmiş otellerde yaşayan kişilerle ilgili olarak 40'ı aile içi şiddet, saldırı ve taciz olmak üzere 116 dava açıldığını belirtti.

Rai al-Youm’e göre, raporlarda ayrıca, tahliye edilen insanlar için ayrılmış eğitim sistemlerindeki cinsel saldırılara da dikkat çekiliyor ve bir güvenlik görevlisinin genç bir kıza saldırmakla suçlandığı bildiriliyor.

Gazze yakınlarındaki kasabalardan tahlil edilen on binlerce yerleşimciyle birlikte, özellikle Lübnan'ın güney sınırındaki gerginliklerin artmasının ardından oradaki İsraillilerin de kuzeye göç ettiği aktarılıyor.

Aksa Tufanı operasyonundan hemen sonra 200.000'den fazla yerleşimcinin tahliye edildiğini bildiren medya, sonraki aylarda da yaklaşık 56.000 kişinin daha tahliye edilerek bunların hepsinin toplamda 380 otelde yaşamak zorunda kaldığını vurguluyor.



Makaleler

Güncel