Jacobin: ABD, Yemen’de ilan edilmemiş bir savaşın içinde

img
Jacobin: ABD, Yemen’de ilan edilmemiş bir savaşın içinde YDH

Yemenlileri savaş alanında yenmenin oldukça zor olduğunu belirten Amerikan dergisi, Washington’ın Yemen politikasına sert eleştirilerde bulundu.




YDH- New York merkezli ABD dergisi Jacobin, son sayısında, Yemen direniş hareketi Ensarullah’la ilgili önemli bir analiz yayımladı.

Sana’nın Kızıldeniz’deki askeri duruşunun, Yemen halkı tarafından desteklendiğini vurgulayan Jacobin, “ABD’nin Yemen’deki savaş çabaları, yenilgiyle sonuçlanacak” dedi.

Jacobin, Yemen'de devam eden Amerikan hava saldırılarını “ilan edilmemiş bir Amerikan savaşı” olarak nitelendirdi.

Sana'nın otoritesine karşı çıkan Yemenlilerin bile, Ensarullah’ın Kızıldeniz’deki İsrail karşıtı stratejisini desteklediğini belirten dergi, ABD’nin hava saldırıları ile Sana’yı caydıramayacağını vurguladı.

Yazıda ayrıca, Yemen vatandaşlarıyla yapılan röportajlara da yer verildi.

Filistinlilerle dayanışmanın, Yemenliler üzerinde büyük bir etki bıraktığını ve siyasi olarak bağlılıklarını değiştirdiğini söyleyen Jacobin, ABD askeri harekatlarının hiçbir şekilde, bu durumu bozamayacağını vurguladı.  

Söz konusu analize göre, Ensarullah'a siyasi olarak düşman olan birçok Yemenli, hatta daha önce Sana’ya karşı silaha sarılanlar bile, Ensarullah’ın İsrail ve Batılı müttefiklerine meydan okumalarını doğru buluyor.

Dergi, ABD'nin Sana'ya karşı uluslararası bir ittifak çabalarına da değindi.

Jacobin’in analizine göre, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail adına bir vekalet savaşı yürütmek istemediğinden, Amerikan kampanyasını açıkça destekleme konusunda bugüne kadar hiç istekli olmadı.

Analizde son olarak, tarihten de anlaşılacağı üzere, Yemenlileri savaş alanında yenmenin çok zor olduğu, ancak Suudiler ve Emirliklerin bunu yeni öğrendiği vurgulandı.