Rus akademisyen Naumkin: Netanyahu'nun kaybedecek bir şeyi yok

img
Rus akademisyen Naumkin: Netanyahu'nun kaybedecek bir şeyi yok YDH

Rusya Bilimler Akademisi akademisyenlerinden Vitaliy Naumkin, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun 'kaybedecek bir şeyi olmadığını' ve durumu kasten tırmandırdığını söyledi.




YDH - Rusya Bilimler Akademisi Doğu Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Direktörü Vitaliy Naumkin, Valday Tartışma Kulübü'nün 13. Orta Doğu Konferasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ne pahasına olursa olsun iktidarda kalmak amacıyla Refah kentinde şiddeti tırmandırabileceğini dile getirdi.

TASS ajansına konuşan Naumkin, "İsrail zaten radikal adımlar atmaya başlamıştı. Bombardımanlar, kayıpların sayısı açısından halihazırda yıkıcıydılar," ifadelerini kullandı.

İşgal rejiminin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta geniş çaplı bir saldırı başlatmaya karar verip vermeyeceği sorusuna yanıt veren Naumkin, "Netanyahu kaybedecek bir şeyi olmadığı için durumu kasıtlı olarak tırmandırıyor: En azından diplomatik cephede büyük bir bölgesel çatışma riski de dahil olmak üzere inanılmaz bir maliyetle görevde kalmak istiyor," dedi.

Ancak rejimin Refah'a asker göndermesi halinde Mısır'ın Camp David Anlaşması'nı askıya alması riskinin İsrail açısından caydırıcı bir unsur olduğuna dikkat çeken Naumkin, şöyle devam etti:

"Bu İsrail'in itibarı için çok kötü olur. Belki Netanyahu temkinli davranacaktır. Yine de çok fazla itibar kaybı riski onu kısıtlıyor. Öte yandan, şu anda temel önceliği iktidarı elinde tutmak olduğu için bu kayıplara hazır."