Israel Hayom: Netanyahu, müzakerelerin Riyad ile normalleşme şartına bağlanmasını istiyor

img
Israel Hayom: Netanyahu, müzakerelerin Riyad ile normalleşme şartına bağlanmasını istiyor YDH

İsrail basını, Başbakan Netanyahu'nun Filistinlilerle müzakereleri Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi şartına bağlamayı planladığını yazdı.




YDH - Israel Hayom gazetesi, İsrail Babşakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistinlilerle doğrudan barış müzakerelerinin yeniden başlamasını Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleştirilmesinde ilerleme sağlanmasına bağlamayı planladığını öne sürdü.

Gazetede yer alan makaleye göre Netanyah, ABD yönetimiyle uzlaşı konusunda 'konsensüs belirlemeye' çalışıyor.

Makaleye göre Netanyahu, Washington'un Filistin devletini tanıma niyetine katılmadığını ifade etse de Filistinlilerle önkoşulsuz doğrudan müzakerelere hazır olduğunu beyan ediyor ve Amerikalılardan da Suudi Arabistan'ı İsrail'in Filistin konusunda ilerleme kaydettiğine ikna etmesini talep ediyor.

Makelede, "Buna karşılık Riyad'ın İsrail'i tanımaya istekli olması gerekiyor," ifadesine yer veriliyor.

Gazete, Netanyahu'nun bu konuda henüz 'kesin bir karar' vermediğini, fakat edinilen bilgiye göre söz konusu uzlaşının başbakan ve Amerikalılarla temaslardan sorumlu Stratejik Planlama Bakanı Ron Dermer tarafından 'ciddi bir şekilde değerlendirildiğini' belirtiyor.

İşgal rejimi ile Filistin arasındaki son doğrudan görüşmeler, dokuz ay süren başarısız yakınlaşma girişimlerinin ardından Nisan 2014'te kesilmişti. Taraflar arasındaki barış sürecinin bir önceki turu 2010 yılında sonuçsuz kalmıştı.



Makaleler

Güncel