Suudi terörü Güney Yemen’de kaosa neden oluyor

img
Suudi terörü Güney Yemen’de kaosa neden oluyor YDH

Suudi Arabistan ve Emirliklerin kontrolündeki Güney Yemen’de Amerika tarafından eğitilen terör timleri kaos yarattı.




YDH- Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin kontrol altında tuttukları Güney Yemen’de suikastlara başlaması Aden’de paniğe neden oldu. 

Yemenli yerel kaynaklar, Suudi koalisyonu güçlerinin desteklediği Güney Yemen’deki bazı askeri liderlerin, suikasta uğrama korkusu ile Aden kentini terk etmeye başladığını bildirdi. 

Güney Devrim Hareketi’nin Sözcüsü Muhammed el-Numani, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi istihbaratının suikast listesi hazırladığını belirtti.

Numani, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde İsrail, Amerikan ve İngiliz gemilerinin güvenliğinin sağlanmasını emrettiğini belirterek bu emre uymayan askeri personellerin, suikastların hedefi olduğunu öne sürdü.

Numani, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan suikast listesinde adlarının yer aldığını öğrenen bazı askeri liderlerin, kırsal bölgelere çekildiğini söyledi.

Suikast timlerinin Amerikalılar tarafından eğitildiğini öne süren Numani Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan’ın bölgedeki varlığından rahatsız olan çok sayıda askeri personelin de suikast listelerine eklendiğini açıkladı.

Güney Devrim Hareketi’nin Sözcüsü Muhammed el-Numani, ayrıca, son birkaç gün içinde, bölgedeki çatışmalara katılım ve eğitim için Suriye ve Irak'tan Aden’e, el-Kaide ve IŞİD'e bağlı teröristlerin getirildiğini iddia etti.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, çok sayıda Arap ülkesi ile birlikte 24 Mart 2015’te Yemen’e savaş açmış ve başta Aden olmak üzere Yemen’in güney bölgelerini ele geçirmişti. 

Yıllar geçmesine rağmen Ensarullah hareketi öncülüğünde başkent Sanaa’da kurulan Ulusal Kurtuluş Hükümeti’ne karşı hedeflerini gerçekleştiremeyen Suudi koalisyonu kendi içinde de ihtilaflar yaşamaya başladı.

Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin Güney Yemen’de farklı kesimleri desteklemesi sebebiyle zaman zaman taraflar arasında çatışmalar da yaşanmıştı. 

Suudi Arabistan, eski cumhurbaşkanı Mansur Hadi’yi görevden alarak Yemen cumhurbaşkanlığı konseyi kurdu. Konseyde Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen grupların temsilcilerinin de bulunması sebebiyle iç çatışmalar azalmıştı.