İsrail’den itiraf: Savunma sistemleri Hizbullah’ın İHA’larını göremedi

img
İsrail’den itiraf: Savunma sistemleri Hizbullah’ın İHA’larını göremedi YDH

İsrail basını, Hizbullah’ın son operasyonlarında yarattığı etkileri gizleyemedi.




YDH- İbranice Maariv gazetesi, Amir Bohbot imzasıyla yayımladığı “Yüzde yüz başarı yoktur, Hizbullah İsrail ordusunun savunma sistemindeki boşluğu buldu mu?” başlıklı haberinde Hizbullah’ın insansız uçaklarının hava savunma sistemleri tarafından fark edilemeden içeri girdiğini bildirdi.

Haberde Hizbullah’ın bugün gönderdiği iki insansız uçağın hava savunma sistemlerini geçtiği ve İsrailli siviller tarafından görüldüğü bildirildi.

Maariv’e açıklamada bulunan İsrailli bir güvenlik kaynağı İran ve Hizbullah’ın farklı yöntemler kullanarak sistemi aştığını belirtti ve İsrail ordusunun açığa çıkmayan başka girişlerin de olmasından endişe duyduğunu söyledi.

Haberde İsrail ordu sözcüsünün de Salı günü Hizbullah’ın iki insansız uçağının girdiğini ve İsrail hava savunması tarafından tespit edilemediğini, siviller tarafından görüldüğünü doğruladığı bildirildi.

Maariv’e açıklama yapan güvenlik kaynağı, rejimin savunma bakanlığının ordunun savunma ve uyarı sistemlerini geliştirmek ve sahadaki kuvvetlere yardım etmek amacıyla kuzey bölgesine ileri teknoloji sistemleri aktardığını söyledi. 

Hizbullah’ın İran’ın yardımıyla farklı yöntemlerle operasyonlar yaptığını belirten kaynak, bölgedeki şartların çok karmaşık olduğunu belirti ve hiç kimsenin yüzde yüz korumayı taahhüt edemeyeceğini söyledi.

Hizbullah’ın İsrail rejiminin iki hava kontrol üssünden biri olan Meron Dağı'ndaki üssü isabetle vurduğunu ve Safed'deki askeri üssün Hizbullah saldırısı sonucu hasar gördüğün belirten kaynak, "Her olaydan ders alıyoruz. Kuzeydeki karmaşık gerçekliğe ve bedellere rağmen gelecek için gelişiyoruz. Bu arada düşmanın silah cephaneliğini boşa harcamasına ve giderek daha fazla yetenek ortaya çıkarmasına izin veriyoruz" dedi.

Hizbullah’ın insansız uçağının Meta Bölge Konseyi başkanı Aşer Moşe Davidoviç'in evinin yakınına düştüğünü belirten Maariv gazetesi, Davidoviç’in rejime yönelik eleştirilerini nakletti.

Aşer Moşe Davidoviç "Hizbullah savunmamızı kırıyor, göklerimize giriyor, hayatlarımızı tehdit ediyor. Biz ise sessiz kalıyoruz, yerleşimleri tahliye ediyoruz. Kuzeyin ölümü ilan edilmeden önce kuzeydeki duruma son vermemiz gerekiyor. Kabine ve başbakan kuzeye gelin ve burada neler olduğunu anlayın!" dedi. 

Rejimin Savunma Bakanı Yoav Gallant, ‘Tal Şemayim üssünü ziyarette Hizbullah’ın İsrail ordusuna denklem dayatamayacağını iddia etti. 

Güneyde Gazze’de savaşırken, bir gözlerinin de kuzeyde olduğunu belirten Gallant, İsrail’in Şam’a, Beyrut’a, Sayda’ya ve Nebatiye’ye yaptığı saldırılara değindi ve “bu konuda hiçbir denklem geçerli değil” dedi.