ABD, esir takası anlaşmasına Ramazan ayından önce ulaşmak istiyor

img
ABD, esir takası anlaşmasına Ramazan ayından önce ulaşmak istiyor YDH

Amerikalı yetkililer, CNN'e Ramazan ayı başlamadan önceki iki haftanın kritik olduğunu ve çatışmaların durmasını sadece esir takası anlaşmasının kolaylaştıracağını söyledi.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, 10 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayı öncesinde Gazze'de ateşkes sağlanması için çabalarını artırıyor.

CNN'de yer alan habere göre Amerikalı yetkililer, 138 gündür tutulan esirlerin serbest bırakılmasının çatışmaların durmasını ve belki de savaşın sona ermesini beraberinde getireceği görüşünde.

Bir kaynak, kanala önümüzdeki iki haftanın kritik olduğunu söyledi. Washington, Ramazan ayında İsrail'in saldırıda bulunmasının bölgedeki gerilimi artırmasından endişe ediyor.

Ayrıca yetkililer, İsrail'in 1,5 milyon mültecinin bulunduğu Refah'a saldırmaması konusunda açıkça uyarıldığını ve mültecilerin güvenliğini sağlamanın imkansız bir görev olduğunu ifade etti.

Bu arada İsrailli yetkililer, esir takası anlaşmasına ilişkin müzakereleri ilerletmek üzere temsilcilerin büyük olasılıkla cumartesi günü Paris zirvesine katılacağını kaydetti.

Görüşmelere katılan yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ilerletecek Refah'a yönelik saldırı yerine çatışmalara ara vermeyi tercih edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu belirtti. Üst düzey bir İsrailli diplomat, "Netanyahu şu anda herhangi bir anlaşma yapmaya istekli görünmüyor," dedi.

Diplomat, geçen hafta Kahire'de yapılan görüşmelerde Mossad Başkanı David Barnea öncülüğündeki İsrail heyetinin anlaşmanın sadece insani yönlerini tartışmaya hazır olduğunu ve Barnea ile birlikte teknik bir ekip gönderilmediğini, bunun da yeni bir anlaşma için gerçek bir müzakere niyeti olmadığını gösterdiğini da sözlerine ekledi.