İsrail basını Netanyahu hükümetinden "Netanyahu rejimi" diye söz ediyor

img
İsrail basını Netanyahu hükümetinden "Netanyahu rejimi" diye söz ediyor YDH

İsrail basını, Başbakan Benyamin Netanyahu’yu saltanat kurmakla suçladı.




YDH- Haaretz gazetesinde yayımlanan bir köşe yazısında İsrail'in mevcut hükümetinin "Netanyahu rejimi" olarak anılmasını haklı çıkaracak bir noktaya ulaştığı öne sürüldü.

İsrailli gazeteci-yazar Aluf Benn, Haaretz'teki yazısında, rejimin asıl hedefinin ifade özgürlüğüne boyun eğdirmek ve farklı düşünceleri barındırmaya cesaret edenleri kamu alanından dışlayan dindar milliyetçi bir otokrasi kurmak olduğunu söyledi.

Netanyahu hükümetini İsrail demokrasisinin altını sistematik olarak oymakla suçlayan yazar, son dönemde yaşanan bazı olayları da bu eğilimin kanıtı olarak sundu.

Yazar Aluf Benn, eğitim bakanının sırf Netanyahu’yu eleştirdiği için Eyal Waldman adlı bir girişimciye ödül vermemek için “Bağımsızlık Günü”nde İsrail Ödülü'nün verilmesini iptal etmesini ve İsrail Polisi'nin Tel Aviv Bölgesi'nde erken seçim çağrısı yapan protestoculara sert muamelesini örnek olarak gösterdi.

Hükümeti, farklı sesleri ve ana akım muhalif görüşleri “düşman” veya “dönek” olarak etiketlediğini belirten yazar “İsrail'de ifade özgürlüğünün karşısına Netanyahu rejimi dikilmiş durumda” ifadesine yer verdi.

Aluf Benn, Netanyahu’nun yaptıklarını mazur göstermek için kendisini Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi aşırılık yanlısı koalisyon ortaklarının “tutsağı” olarak sunmayı tercih ettiğini söyledi ve 

“Ancak yanlış yönlendirilmeyelim ve ona karşı yersiz bir sempati göstermeyelim. Başbakan olarak yönetim sistemine başkanlık ediyor ve ülke içindeki rakiplerine yönelik artan baskının sorumluluğunu taşıyor” dedi.

 



Makaleler

Güncel