İsrailli film yapımcısına ölüm tehdidi

img
İsrailli film yapımcısına ölüm tehdidi YDH

Berlin Film Festivali yetkilileri tarafından antisemitizmle suçlanan İsraili film yapımcısı Yuval Abraham ölüm tehditleri almaya başladı.




YDH- İngiliz gazetesi The Guardian'ın yaptığı habere göre, 29 yaşındaki İsrailli film yapımcısı Yuval Abraham, Batı Şeria'da bulunan Masafer Yatta'daki Filistin köylerinin yıkımını konu alan "No Other Land" adlı filmiyle en iyi belgesel ödülüne layık görüldü. 

Abraham ödül konuşmasında İsrail rejimini kınadı ve Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu. Bu durum ertesi gün Alman medyasında büyük bir tepkiye yol açtı ve bazı politikacılar bu konuşmaların "antisemitik" olduğunu iddia etti.

Abraham Guardian'a verdiği demeçte "Holokost'tan kurtulanların oğlu olarak Alman topraklarında durup ateşkes çağrısı yapmak ve ardından antisemitik olarak yaftalanmak sadece çirkin değil, aynı zamanda Yahudi hayatlarını tehlikeye atmaktır" dedi.

Ödül alan İsrailli sanatçı Yuval Abraham "Almanya'nın bizimle ne yapmaya çalıştığını bilmiyorum. Eğer Almanya'nın Holokost'tan duyduğu suçluluk duygusuyla başa çıkma yöntemi buysa, antisemitizmin tüm anlamını boşaltıyorlar" dedi.

Abraham kapanış töreninden bir gün sonra İsrail'e dönmeyi planladığını ancak Yunanistan'da mola verdiği sırada İsrail medyasının konuşmasını antisemitik olarak nitelendirdiğini ve bazılarının Alman yetkililere atıfta bulunduğunu öğrenince planlarını değiştirdiğini söyledi. 

Abraham, sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri almasının yanı sıra, İsrail'deki aile üyelerinin evine birkaç kişinin geldiğini ve güvenliklerinden endişe ettikleri için evlerini boşaltmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Büyükannesi bir toplama kampında doğan ve babasının ailesinin çoğu Holokost'ta öldürülen Abraham şunları söyledi:

"Kabul konuşmamızı eleştirebilirsiniz, 7 Ekim olaylarından bahsetmemiz gerektiğini söyleyebilirsiniz - bunların hepsi meşru. Ancak Almanya, Yahudileri korumak için tasarlanmış bir terimi sadece Filistinlileri susturmak için değil, aynı zamanda işgali eleştiren ve apartheid kelimesini kullanan Yahudileri ve İsraillileri de susturmak için silah olarak kullanıyor. Bu aynı zamanda antisemitizm teriminin değerini düşürdüğü için de tehlikelidir.

Almanya, anti semitizmi sadece Filistinlileri susturmak için değil,  işgali eleştiren ve apartheid kelimesini kullanan Yahudileri ve İsraillileri de susturmak için silah olarak kullanıyor.

Almanya, Yahudileri korumak için tasarlanmış bir terimi sadece Filistinlileri susturmak için değil, aynı zamanda işgali eleştiren ve apartheid kelimesini kullanan Yahudileri ve İsraillileri de susturmak için silah olarak kullanıyor. Bu aynı zamanda antisemitizm teriminin değerini düşürdüğü için de tehlikelidir."

Abraham'ın film yapımındaki Filistinli ortağı Basel Adra, Gazze'de devam eden şiddet ve can kayıplarından duyduğu derin rahatsızlık nedeniyle filmlerinin başarısını tam olarak kucaklamakta zorlandığını ifade etti.

Adra, Almanya'yı İsrail'e silah ihracatını durdurmaya çağırdı. Abraham ayrıca İsrailli yerleşimciler tarafından kuşatılmış olan Batı Şeria'daki köyüne dönen Adra'nın güvenliğinden endişe duyduğunu dile getirdi. 

Abraham, "Basel işgal altında yaşıyor ve ordu ya da yerleşimciler her an ondan intikam alabilir. O benden çok daha büyük bir tehlike altında." dedi.

Almanya'da Berlinale törenine yönelik tepkiler arasında, etkinlik görüntülerinde Abraham ve Adra'nın konuşmasını alkışlarken görülen Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Yeşiller Partili politikacı Claudia Roth'un istifası için yapılan çağrılar da yer aldı.

Roth'un ofisi Pazartesi günü X'te yaptığı açıklamada ikilinin Filistinli yarısını değil İsrailli yarısını alkışladığını açıklığa kavuşturmaya çalıştı. Roth'un alkışları "bölgede siyasi bir çözüm ve barış içinde bir arada yaşama lehinde konuşan Yahudi-İsrailli gazeteci ve film yapımcısı Yuval Abraham'a yönelikti".

Roth'un ofisi ayrıca Abraham'a yönelik ölüm tehditleri haberlerinin "endişe verici" olduğunu söyledi. Abraham şunları söyledi: "Bu böl ve yönet taktiği daha çok askeri işgallerden tanıdık geliyor. Biz birlik olacağız, çünkü filmimiz eşit haklarla birlikte yaşayabileceğimiz bir gelecek tasavvuruyla ilgili."
 



Makaleler

Güncel