İsrailli uzman: Hizbullah, bizi çıkmaza soktu

img
İsrailli uzman: Hizbullah, bizi çıkmaza soktu YDH

İsrailli bir uzmana göre, İsrail işgal güçleri şu anda Hizbullah'ın güney Lübnan'dan 1,000 adet ATGM'yi başarıyla fırlatarak sürdürdüğü doğrudan saldırılarına bir çözüm bulmakta zorlanıyor.




YDH- Beyrut merkezli, el-Mayadin televizyonunun haberine göre, İsrail medya kuruluşları, Hizbullah'ın 8 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği tanksavar güdümlü füze saldırıları nedeniyle İsrail yerleşimlerinin ve askeri tesislerinin uğradığı zararlara ilişkin kapsamlı değerlendirmeler yapmaya başladı.

İsrail'de yayımlanan Maariv gazetesi İsrailli askeri araştırmacı Or Fialkov'un Hizbullah'ın İsrail mevzilerine 1,000 civarında güdümlü tanksavar füzesi attığı yönündeki açıklamalarına yer verdi. Fialkov, Hizbullah'ın saldırılarının hedeflerinin Ras el-Nakura'dan "Hermon Dağı "na kadar uzandığını ve sınır boyunca askeri bölgeleri vurduğunu doğruladı. Saldırıların çok çeşitli tanksavar füzelerle gerçekleştirildiğini ve İsrail ordusunun neredeyse tüm cephe mevzilerinin hedef alındığını belirtti.

Lübnan'daki İslami Direniş, Filistin halkıyla olan güçlü dayanışmasından hareketle İsrail askeri mevzilerine karşı sürekli olarak operasyonlar düzenliyor. İsrail'in Lübnanlı sivillere yönelik saldırılarına misilleme yapmanın yanı sıra grup, Lübnan-Filistin sınırı boyunca İsrail tarafından işgal edilen Lübnan topraklarının geri kalanını da kurtarmak için aktif olarak çaba sarf ediyor. 

Çatışma dinamikleri değişti, birkaç günde bir gerçekleşen saldırılardan, İsrail askeri tesislerine ve komuta merkezlerine yönelik sürekli günlük saldırılara dönüştü.

Fialkov çatışma dinamiklerindeki değişimin altını çizerek, birkaç günde bir gerçekleşen saldırılardan, İsrail askeri tesislerine ve komuta merkezlerine yönelik sürekli günlük saldırılara dönüştüğünü belirtti.

Kayda değer hedefler arasında Golan Tepelerindeki 769. Bölgesel Tugay karargahı ve "Yoav" Kampı, 1. "Golani" Tugayına bağlı "Nafah" Kampı, "Meron" Hava Trafik Kontrol Üssü, Safad'daki Kuzey Komutanlığı Karargahı ve İsrail içindeki çeşitli diğer yerler yer alıyor.

İsrailli akademisyen, Hamas Siyasi Büro Şef Yardımcısı Salih el-Aruri'nin Beyrut'ta öldürülmesinden sonra meydana gelen olayı anlattı. Buna karşılık olarak Hizbullah, "Meron" hava üssünün "506 Hava Kontrol Birimi "ne bir dizi Kornet EM tanksavar füzesi ateşledi. Bu füzelerin önemli bir kısmı hava kontrol sisteminin koruyucu kubbelerine isabetli bir şekilde isabet ederek İsrail Hava Kuvvetleri'nin kontrol merkezindeki tespit kabiliyetlerinin zayıflamasına yol açtı.

Hizbullah'ın sınır yakınlarındaki faaliyetlerinin arttığını vurgulayan Fialkov, Direniş'in İran üretimi sofistike tanksavar füzesi "Elmas" kullanarak kilit mevzileri hedef aldığını kaydetti.

Bu füzenin kamerasındaki görüntüleri operatöre aktaran ve operatörün yakın görüş alanının ötesindeki hedeflerin tespit edilmesini sağlayan bir elektro-optik arayıcı başlığa sahip olduğunu belirten Fialkov, Hizbullah'ın gelecekteki olası çatışmalarda çok sayıda tanksavar füzesi atmaya hazır olduğunu söyledi. Fialkov bunun siviller için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve İsrail ordusunun etkinliğini de zayıflattığını vurguladı.

 



Makaleler

Güncel