İsrail Savunma Bakanı: Savaşta herkes fedakârlık yapmalı

img
İsrail Savunma Bakanı: Savaşta herkes fedakârlık yapmalı YDH

"Savaş, herkesin fedakârlık yapması gerektiğini gösterdi" diyen Gallant, ultra-Ortodoksların askere alınması için yasa çıkarılması çağrısında bulundu.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant çarşamba günü rejime, normalde orduda görev yapmaktan muaf olan ultra-Ortodoks Yahudiler de dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerini askere alacak bir yasa çıkarma çağrısında bulundu.

Bugünkü basın toplantısında da "Bugün, ordudaki askerlerin ve yedek askerlerin hizmet sürelerinin uzatılması için gerçek bir ulusal ihtiyaç var" diyen Gallant, "Savaş, herkesin fedakârlık yapması gerektiğini gösterdi" dedi.

Ultra-Ortodoksların (Harediler) askere alınmasına ilişkin bir karara atıfta bulunan Gallant, şunları söyledi: "75 yıldır yapmadığımız kararlar almamız gerekiyor."

Knesset ve koalisyon üyelerine zorunlu askerlik yasasını hızlandırmaları çağrısında bulunan Gallant, "Güvenlik sorunlarımız herkesin hizmet yükünü taşıması gerektiğini gösteriyor. Toplumun tüm kesimleri." diye vurguladı.

El-Meyadin, Gallant’ın bu ifadelerle ultra-Ortodoks cemaatine atıfta bulunduğunu belirtti.

Gallant açıklamasında Başbakan Benyamin Netanyahu, Benny Gantz, ultra-Ortodoks partilerin liderleri ve diğer koalisyon üyeleriyle bir araya geldiğini ve onlara "yasa taslağı için üzerinde anlaşmaya varılmış bir çerçeveye ulaşmanın mümkün ve önemli olduğunu" söylediğini belirtti.

Yoav Gallant şöyle devam etti: "Başbakan'a tüm koalisyon gruplarıyla ortak bir yol izlemesi ve yasa tasarısı üzerinde gerekli anlaşmalara varması çağrısında bulunuyorum. Muhalefetin de oluşturulacak çerçeveye katılacağını umuyorum."

"Bu partizan bir mesele değildir. Herhangi bir kesimle ilgili mesele de değildir. Bu son derece önemli bir ulusal güvenlik meselesidir" diye ekledi.

Gantz, Gallant'ın Haredim'i askere alma talebine yanıt vereceğine söz verdi

El-Meyadin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ultra-Ortodoks İsraillileri askere alma önerisinin, Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

El-Meyadin’nin bildirdiğine göre, Gantz, Ulusal Birlik partisinin şu anda Haredilere tanınan genel askerlik muafiyetlerini ortadan kaldıracak mevzuatı geliştirmek için Gallant ile işbirliği yapacağını söyledi.

Haberde, Gallant'ın basın toplantısından sonra Gantz’ın şu açıklamayı yaptığı aktarıldı: "İsrail toplumunun tüm kesimleri hizmet etme hakkına katılmalıdır. Bu bir güvenlik, ulusal ve sosyal ihtiyaçtır."

Muhalefet lideri Yair Lapid’in de Gallant'a cevaben Yesh Atid partisinin önümüzdeki hafta Haredi'lerin askere alınması için bir yasa tasarısı sunacağını söylediği bildirildi.

Ağır ücret

El-Meyadin, 300 bin yedek askerin seferber edilmesinin İsrail ekonomisi üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu bildirdi.

Haberde şu verilere yer verildi:

Gazze'de devam eden savaşın ortasında, İsrail ekonomisi 2023'ün 4. çeyreğinde yıllık bazda yaklaşık %20 daralarak ağır bir darbe aldı.

Resmi verilere göre GSYH bir önceki çeyreğe kıyasla yıllık bazda %19,4, çeyrek bazda ise %5,2 oranında düşüş gösterdi.

Site, üç hafta önce Knesset’in, daha fazla Ultra-Ortodoks erkeğin orduya entegre edilmesini öngören bir yasa tasarısını kabul ettiği belirtildi.

Haredi bir gazeteci olan Yanki Farber’in, tasarının yürürlüğe girmesi halinde öfke ve muhalefetle karşılanacağını söylediğini kaydeden El-Meyadin, onun şu sözlerine yer verdi: "Her Ortodoks anne, İsrail ordusuna kaydolan çocuğunun dindar olmayacağından korkar. Benim ailemde de böyle oldu, askere gitmeye karar verdiğimde insanlar üniforma giydiğimi görünce şok oldular."

Farber, "Haredileri zorlamak işe yaramayacak ve eğer İsrail ordusu bu 50 bin çocuğu gerçekten istiyorsa, onları hizmete nasıl entegre edeceğini düşünmesi gerekecek" diye sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel