New York Times'ın 'toplu tecavüz' senaryosu

img
New York Times'ın 'toplu tecavüz' senaryosu YDH

New York Times’ın, yemek ve aşçılıkla ilgili makaleler yazma konusunda sınırlı deneyimi olan yeni mezun bir üniversite öğrencisini ‘baş muhabir’ olarak işe alıp uydurduğu ‘toplu tecavüz’ aldatmacasında kullandığı ortaya çıktı.




YDH- Beyrut merkezli el-Meyadin gazetesine göre, X'teki bir zincirde @zei_squirrel adlı bir kullanıcı, New York Times'ın makalesinin ortak yazarlarından Adam Sella'nın, yemek ve aşçılıkla ilgili makaleler yazma konusunda sınırlı deneyimi olan yeni mezun bir üniversite öğrencisi olmasına rağmen ‘baş muhabir’ olarak işe alındığına dikkat çekti.

el-Meyadin, bu ifşaatın, New York Times'ın halihazırda çürütülmüş olan ‘toplu tecavüz’ aldatmacasına ilişkin haberinin güvenilirliği konusunda şüphe uyandırdığını söyledi.

Söz konusu X kullanıcısı zincirde “New York Times’ın, uydurduğu ‘toplu tecavüz’ aldatmacasında sahadaki ‘muhabirleri’ olması için, yemek ve aşçılık konusunda daha önce sadece birkaç makale yazmış olan yeni mezun bir üniversite öğrencisini işe aldığını söylesem inanır mıydınız? Bu Adam Sella.’ diye yazdı.

Adam Sella Hakkında 

el-Meyadin, @zei_squirrel adlı kullanıcının LinkedIn aracılığıyla, NYT’nin işe aldığı Adam Sella’nın, özellikle cinsel saldırı konusunda neredeyse hiç gazetecilik deneyimi olmayan yeni bir mezun olduğunu bulduğunu bildirdi.

Adam Sella’nın, profiline bakıldığında, gazetecilikteki tek profesyonel deneyiminin yemek pişirme, yemek ve iç tasarım üzerine boş zaman yazılarıyla sınırlı olduğu görüldüğü vurgulandı. 

el-Meyadin, sosyal medya kullanıcısı @zei_squirrel’in şu sorusuna yer verdi: “NYT, önde gelen haberlerinden birinde sıfır habercilik deneyimi olan yeni bir üniversite mezununa nasıl güvenebilir?”

Haberde “Bunun yanıtı Anat Schwartz olacaktır.” denilerek, bir isme dikkat çekildi.

Anat Schwartz kimdir? 

el-Meyadin, okuyucularıyla Anat Schwartz ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Anat, İsrailli bir film yönetmeni ve Adam Sella’nın amcası Dan Sella ile evli. Schwartz daha önce İsrail işgal kuvvetlerinde görev yapmış ve İsrail askeri istihbaratı ile aktif olarak çalışmıştır. Ayrıca faşist aşırıcılığını ortaya çıkaran birkaç çevrimiçi skandalın da ana odağıydı.”  

Bu ikilinin bir araya gelerek daha sonra “Hamas’ı suçlu gösterecek ve Direniş’in doğasına ilişkin suç teşkil eden yanlış imajın kontrol edilemez bir anlatıya dönüşmesini sağlayacak hikayeyi yazdıklarını, ancak başarısız olduklarını” belirten el-Meyadin şöyle devam etti: 

“Schwartz, X’te Siyonistlerin aktif ve kasıtlı olarak Hamas’ı IŞİD’e eşitleyen bir anlatı yürüttüğünü söyleyen bir gönderiyi açıkça beğendi. Bu bir gerçeklik değil, Siyonist lobicilerin 7 Ekim’den bu yana İsrail işgalinin Gazze’deki suçlarını gizlemek için umutsuzca teşvik etmeye çalıştıkları bir maskaralıktır. 

Eski İsrail ordusu askeri aşırılık yanlısı görüşlerini paylaşmaktan kaçınmadı. 2008 yılında Lübnan iç savaşı ve İsrail’in Lübnan’ı işgali üzerine ‘Beşir’le Vals’ adlı bir filmin yönetmenliğini yaptı. Film, Filistinli ve Lübnanlı topluluklara karşı işledikleri korkunç katliamları meşrulaştırmak için İsrail ordusu gazilerinin deneyimlerini ve ‘travmalarını’ tasvir ediyor.

Bu, şiddet faillerine sempati kazandırmayı amaçlayan sanatsal bir psikolojik operasyondur.” 

Ayrıca, uydurmalarının “Hasbara için ne kadar önemli olduğunu” ve İsrail ve Filistin karşıtı propagandayı nasıl desteklediğini açıkça ifade ettiği ve İsrail sitesi Ynet’in, NYT’den bunu gizlemesini istediği bildirildi.

“Gazze Şeridi’nin bir mezbahaya dönüştürülmesi” çağrısında bulunan bir başka paylaşımın da Anat Schwartz tarafından desteklendiği söyleyen el-Meyadin şu hususa vurgu yaptı: “Dolayısıyla, NYT’nin sahte tecavüz iddialarını yayınlamasının ardındaki niyetini sorgulamak, özellikle de raporda yer alan tek bir yazar bile güvenilir ya da inanılır olarak kabul edilmediğinde, son derece makuldür.”

 Yanlış bir nakletme

Ancak @zei_squirrel adlı kullanıcının bununla da kalmadığını söyleyen el-Meyadin, cinsel istismar raporunun şiddetle yalanlanmasının ardından, Adam Sella’ya bu kez ZAKA’yı kullanarak anlatıyı yayması için nasıl bir şans daha verildiğini de ortaya çıkarttığını bildirdi. 

el-Meyadin, ‘ZAKA’ hakkında ise şu detayları verdi: “ZAKA, 7 Ekim’deki sahte tecavüz suçlamalarıyla ilgili olarak BM’ye bir rapor sunan İsrailli bir kurtarma grubudur. Daha sonra ZAKA’nın kurucusu Meshi-Zahav’ın tecavüzden ve gücünü kullanarak genç kızlara cinsel tacizde bulunmaktan hüküm giydiği ortaya çıktı.” 

Adam Sella’nın, Hamas’ı İsrailli kadın esirlere tecavüz etmekle suçlamak için tecavüzle anılan ünlü bir örgütü bilinçli bir şekilde kullandığını söyleyen el-Meyadin, Sella, “ZAKA için ‘Tecavüz Kriz Grubu’ takma adını kullanarak bunu gizlemeye çalışmıştır.” dedi.

Bu arada, The New York Times'ın yabancı muhabiri Jeffrey Gettleman’ın, orijinal makaleye “güvenilirlik” kazandırmak için takip araştırması yapılacağını açıkladığı bildirildi. 

İçkin ve kamusal yalanlamalar

NYT çalışanlarının ilk haber yayınlandığında görüşlerini açıkladıklarını söyleyen el-Meyadin, bir editörün, yayın sırasında yapılan yanlışlar için hesap vermeyen yayın kurulundan duyduğu hayal kırıklığını dile getiren ifadelerine de yer verdi: “Haber daha fazla doğruluk kontrolü ve çok daha fazla haberciliği hak ediyordu. Tüm temel standartlar sayısız başka haber için de geçerliydi.”

Press TV’nin İsrail medyasına dayandırdığı bir habere yer veren el-Meyadin, Hamas savaşçılarının cinsel şiddet uyguladığı iddialarına ilişkin 7 Ekim tarihli New York Times haberinde adı geçen önemli bir davaya müdahil olan İsrailli ailenin, muhabirlerin ifadelerini manipüle ettiğini ileri sürerek yayınlanan haberi reddettiğini belirtti.

Haberin yayınlanmasından bir gün sonra İsrail haber sitesi Ynet’in, Gal’in ailesiyle bir röportaj yaptığı aktarıldı.

Anne ve babanın, Gal’in tecavüze uğradığı iddiasını destekleyen hiçbir kanıt bulunmadığını vurgulayarak, gazetenin muhabirlerinin kendileriyle sahte iddialarla röportaj yaptığını ileri sürdükleri belirtildi. Ebeveynlerin, American Daily’deki makale yayınlanana kadar cinsel saldırı konusundan haberdar olmadıklarını belirttikleri vurgulandı.

Ayrıca, Gal’in kız kardeşlerinin de tecavüz iddialarını şiddetle reddettikleri kaydedildi.

el-Meyadin’in, İsrail gazetesi Haaretz’dan aktardığına göre, İsrail polisi, Hamas Direniş Hareketi’nin 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu sırasında gerçekleştirdiği iddia edilen cinsel saldırıların mağduru ya da tanığı olan İsrailli yerleşimcileri bulmakta büyük güçlük çekiyor.

Filistinli Direniş savaşçılarının 7 Ekim’de İsrailli kadınlara cinsel saldırıda bulunduğu iddiasını yayan başlıca yayın organlarından Haaretz’e göre, polis herhangi bir cinsel saldırı mağduru ya da tanığı bulamıyor.

Haaretz, “Polisin 7 Ekim’de işlenen cinsel suçlarla ilgili tanıklık topladığı birkaç vakada bile, bu eylemler ile bunlardan zarar gören kurbanlar arasında bağlantı kuramadı” dedi.

İsrail askerleri Filistinli kadınlara cinsel tacizde bulunuyor

El-Meyadin, güvenilir olmayan raporlar dolaşıma sokulur ve yanlış anlatılar öne sürülürken, İsrail askerlerinin Filistinli kadın ve kız çocuklarına cinsel istismarda bulunduğunu doğrulayan maddi kanıtlar yayınlandığını açıkladı. 

BM uzmanlarının, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da Filistinli kadın ve kız çocuklarına yönelik ağır insan hakları ihlallerine ilişkin “güvenilir iddialar” konusunda endişelerini dile getirdiği kaydedildi.

Verilen bilgilere göre, Filistinli kadınlar ve kız çocukları Gazze’de kaçarken bile aile üyeleriyle birlikte keyfi olarak infaz edildi ve en az bir olayda gözaltına alınan kadınların yağmurda ve soğukta, yiyecek verilmeden bir kafeste tutulduğu iddia edildi.

Uzmanların, gözaltına alınan kadın ve kız çocuklarının, İsrail ordusunun erkek subayları tarafından çırılçıplak soyulmak ve üzerlerinin aranması gibi çeşitli cinsel saldırılara maruz bırakıldıklarına dair haberlerden “özellikle üzüntü duyduklarını” ifade ettikleri belirtildi.

En az iki Filistinli kadın tutuklunun tecavüze uğradığı, diğerlerinin ise tecavüz ve cinsel istismarla tehdit edildiği bildirildi.



Makaleler

Güncel