Haaretz: Gazze'nin kuzeyindeki katliam savaşın gidişatını değiştirdi

img
Haaretz: Gazze'nin kuzeyindeki katliam savaşın gidişatını değiştirdi YDH

Haaretz gazetesi, işgal rejiminin 112 Fiistinlinin hayatını kaybettiği katliamın geniş kapsamlı sonuçları beraberinde getireceği uyarısını yaptı.




YDH - Haaretz gazetesinde Amos Harel imzasıyla yer bulan makalede, perşembe günü Gazze'nin kuzeyinde işgal rejimi tarafından gerçekleştirilen katliamın ateşkes çabaları açısından geniş kapsamlı sonuçları olacağı ve başka cephelerde de öfkeye yol açabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Dün bölgenin kuzeyinde bir yardım konvoyuna ulaşmaya çalışırken saldırıya uğrayan Filistinlilerden en az 112'si hayatını kaybetti ve 760'ı da yaralandı. 

ABD ya da Suudi Arabistan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ne amaçladığı konusunda fikir sahibi olmadığı vurgulanan makalede şu ifadeler yer aldı:

"Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bu yana pusuda bekleyen bir tehlike perşembe günü gerçeğe dönüştü: İsrail ordusu ile Filistinli siviller arasındaki çatışmada, savaşın devamını etkileyecek ve İsrail'in elindeki imkânları azaltacak bir kaza sonucu toplu ölüm olayı.

Her ne kadar 7 Ekim'deki kanlı terör saldırısını Hamas başlatmış olsa da ve Hamas'ın yöntemleri ve görüşleri Batı'da pek sempati görmese de İsrail uluslararası alanda savaşın sonuçlarının baş sorumlusu olarak algılanıyor.

İsrail, Gazze Şeridi'nin büyük bölümünde Hamas'ı askeri olarak yenilgiye uğrattı ve örgütün operasyonel ve örgütsel kabiliyetlerini ciddi şekilde azalttı; ancak İsrail, saldırısının yarattığı kaotik durumda kontrolü tam olarak elinde tutamıyor.

İsrailli bazı üst düzey isimler, Amerikalıların yollarına çıktıkğından, ordunun Gazze Şeridi'nin fethini tamamlama çabalarına müdahale ettiklerinden ve İsrail'in 11 Ekim'de Hizbullah'a sürpriz bir saldırı düzenleme niyetini engellediklerinden şikayet etmeye devam ediyor.

Bu değişim henüz kamuoyu yoklamalarına tam olarak yansımış değil, ancak Demokrat Parti'nin önde gelen isimleri Gazze Şeridi'nden gelen görüntüler karşısında gençler arasında İsrail'e olan desteğin erozyona uğrayacağı uyarısında bulunuyor.

Washington'daki algı, İsrail'in Körfez ülkelerinin derin ceplerinin Gazze'yi rehabilite etmek ve Filistinlilere bakmak için her zaman orada olacağını düşündüğü yönünde.

Washington'daki endişe hem İsrail'in iyiliği için hem de Hamas'la çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesi ve bunun da yönetimin çıkarlarını ve hatta Amerikalıların hayatlarını riske atması tehlikesi nedeniyle samimi."



Makaleler

Güncel