NYT: Gazze'ye yönelik yardımlar şubat ayında ciddi biçimde azaldı

img
NYT: Gazze'ye yönelik yardımlar şubat ayında ciddi biçimde azaldı YDH

New York Times gazetesi, şubat ayında Gazze'ye insani yardım taşıyan kamyon sayısının ocak ayına göre yüzde 30 azaldığını bildirdi.




YDH - New York Times (NYT) gazetesi, insan yardım örgütlerinin gıda kıtlığı uyarılarında bulunarak İsrail ve müttefiklerinden Gazze'de mahsur kalan sivillere yardımı artırmalarını talep ederken verilerin şubat ayında bölgeye giden yardım kamyonu sayısının kayda değer ölçüde düştüğünü gösterdiğini aktardı.

Gazetede yer alan haberde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) verilerine yer verilerek 27 Şubat'a kadar Gazze'ye günde ortalama 96 kamyonun girdiği ifade edildi.

Bu rakam, ocak ayı ortalamasına göre yüzde 30'luk bir düşüşü ve kasım sonundaki ateşkes öncesinden bu yana en düşük aylık ortalamayı temsil ediyor.

BM Dünya Gıda Programı baş ekonomisti Arif Hüseyin, gazeteye verdiği demeçte Gazze'deki güvensizlik ve şu anda yardımların geçmesine izin verilen sadece iki sınır geçiş noktası olması gibi diğer faktörlerin de teslimatları engellediğini belirtti.

Haberde, gerekli olmasına rağmen denetim sisteminin uzun gecikmelere neden olduğu ve bunun da toplam yardımın azalmasına yol açtığı belirtilerek Gazze'ye her gün yardım taşıyan yaklaşık 500 kamyonun girdiği kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın insani yardım özel temsilcisi David Satterfield, geçen ay yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik saldırılarının Gazze'ye giren yardımların dağıtılmasını neredeyse imkânsız hale getirdiğini, zira güvenlik güçlerinin normalde yardımları çaresiz halktan koruduğunu vurguladı.

Bazı yardım yetkilileri ise, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasının yardımların artmasını sağlayacağını umduklarını dile getirdi.



Makaleler

Güncel