Netanyahu, dincileri askere almaya gücünün yetmediğini itiraf etti

img
Netanyahu, dincileri askere almaya gücünün yetmediğini itiraf etti YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu, kamuoyunda tartışma konusu olan ultra-Ortodoks Yahudilerin askere alınması konusunda çare bulacağı taahhüdünü verdi.




YDH - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin ultra-Ortodoks Yahudilerin askerlik hizmetinden muaf tutulmasına son vermenin bir yolunu bulacağını söyledi.

Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, ordudaki asker açığı sorununa ilişkin yorum yaparak, "Ultra-Ortodoksların ordu ve kamu hizmetine alınmasına yönelik hedefler belirleyeceğiz. Bu hedefleri hayata geçirmenin yollarını da belirleyeceğiz," dedi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 2018 yılında ultra-Ortodoksların askere alınmamasını öngören yasayı, askerlik hizmetinin yükünün toplum genelinde paylaşılması gerektiğini gerekçe göstererek iptal etmişti.

Parlamento yeni bir düzenleme yapamadı ve ultra-Ortodoksların zorunlu askerlik yapmasına ilişkin hükümet tarafından verilen erteleme kararı mart ayında sona eriyor.

'Harediler' olarak bilinen ultra-Ortodoks aşırı dinci kesim, başta askerlik olmak üzere kamu hizmetlerine dahil olmamalarıyla biliniyor.

Ultra-Ortodoks partiler, Netanyahu'nun aşırı sağcı milliyetçi partilerle birlikte parlamentoda çoğunluğa erişmesine yardımcı olmuştu.

Öte yandan Savunma Bakanı Yoav Gallant da yaptığı açıklamada, "Hayatlarını Yahudi kutsal kitaplarını incelemeye adayanları kabul ediyor ve destekliyoruz ama fiziksel varoluş olmadan manevi varoluş da olmaz," diye konuştu.

Ultra-Ortodokslar, standart üç yıllık üniforma hizmeti yerine ilahiyat fakültelerinde eğitim görme hakkı talep ediyor. Bazıları dindar yaşam tarzlarının askeri geleneklerle çatışacağını söylerken, diğerleri 'liberal devlete' karşı ideolojik muhalefeti dile getiriyor.

Ultra-Ortodoks Yahudiler İsrail nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturuyor ve yüksek doğum oranları nedeniyle bu oranın 2035'e kadar yüzde 19'a ulaşması bekleniyor. Ekonomistler, askerlik muafiyetinin bazılarını gereksiz yere ilahiyat fakültelerinde ve iş gücünün dışında tuttuğunu savunuyor.