Filistinlilere yardım kuruluşu UNRWA, 100'den fazla mahkumun ifadesine dayanan ve İsrail askerlerini başta cinsel saldırı olmak üzere kötü muameleyle suçlayan soruşturmasını kamuoyuna sunmayı planlıyor.
YDH - Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Örgütü (UNRWA) tarafından yürülen soruşturmada, işgal rejiminin esir aldığı yüzlerce Gazzeliye kötü muamelede bulunduğu ortaya konuldu.
New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre soruşturma raporunda, aralarında daha sonra herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakılan en az 1000 sivilin de bulunduğu mahkumların İsrail içindeki üç askeri bölgede tutulduğu bilgisi paylaşıldı.
Raporda, gözaltında tutulanların yaşları 6 ile 82 arasında değişen kadın ve erkeklerden oluştuğu ve bazılarının gözaltında öldüğü belirtildi.
Belgede, mahkumların dövüldükleri, soyuldukları, gözlerinin bağlandığı, cinsel istismara uğradıkları ve genelde bir aydan uzun süre avukat ve doktorlara erişimlerinin engellendiği yönündeki ifadelerine yer verildi.
Soruşturma sürecinde şubat ortasına kadar Gazze'ye geri bırakılan 1002 mahkumdan 100'den fazlasının tanıklığına başvuruldu.
3 bin Gazzelinin daha avukata erişimi olmaksızın gözaltında tutulduğunu tahminine yer verilen rapor, ayrıca çeşitli İsrailli ve Filistinli hak gruplarının yanı sıra, İsrail gözaltı merkezlerinde benzer ihlallerin yaşandığını iddia eden iki BM özel raportörünün ayrı ayrı yürüttüğü soruşturmalarla da örtüşüyor.
Raporun taslağında yer alan bulgularla ilgili bir açıklama yapan İsrail ordusu, ayrıntı vermeden, önceden hastalığı ve yaralanması olanlar da dahil olmak üzere bazı mahkumların gözaltında öldüğünü ve her ölümün askeri polis tarafından soruşturulduğunu öne sürdü.
İşgal rejimi, tüm kötü muamelelerin 'kesinlikle yasak' olduğunu iddia ederek cinsel istismar iddialarını inkar etti ve 'uygunsuz davranışlara ilişkin tüm somut şikâyetlerin incelenmek üzere ilgili makamlara iletildiğini' ekledi.
Rapora göre gözaltına alınanlar arasında Alzheimer, zihinsel engelli ve kanser hastaları da bulunuyor.
Mahkumların birçoğunun Gazze'nin kuzeyinden hastane ve okullara sığınırken ya da güneye kaçmaya çalışırken esir alındığı kaydedilen raporda, diğerlerinin de İsrail'de çalışma izni olan ve savaş başladıktan sonra İsrail'de mahsur kalan ve daha sonra gözaltına alınan Gazzeliler oldukları ifade edildi.