İsrail'den Lübnan direnişine elektronik savaş

img
İsrail'den Lübnan direnişine elektronik savaş YDH

İsrail ordusu, Hizbullah savaşçılarını ve ailelerini hedef almak için Lübnanlıların akıllı telefonlarını ve güvenlik kameralarını izliyor.




YDH- Beyrut merkezli The Cradle haber sitesinin yayımladığı habere göre, İsrail'in, teknoloji kullanımıyla ilgili riskler konusunda kapsamlı bir anlayışa sahip olmayan Lübnan vatandaşlarının sahip olduğu cihazlardan yararlandığına dair anlatılar var. 

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 13 Şubat'ta yaptığı bir konuşmada bu zafiyeti kabul ederek güney bölgesindeki destekçilerini "casus cihazlar" olarak adlandırdığı akıllı telefonları atmaya çağırdı.

İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik askeri eylemleriyle bağlantılı olarak mobil cihazların izlenmesi konusundaki yetkinliğini vurgulayan haberlere göre İsrail istihbarat örgütleri, operasyonel yeteneklerini geliştirmek için YZ teknolojisini kullanıyor.

Bu gizli operasyonlar öncelikle insansız hava araçları veya savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen hedefli suikastları içeriyor ve Lübnanlı direnişçiler arasında hem akıllı telefonlar hem de normal cihazlar olmak üzere cep telefonlarının varlığından yararlanıyor. Bu operasyonların başlaması Aksa Tufanı'nın başlamasından bir gün sonra gerçekleşti.

İsrail'in savaşçılar hakkında kişisel veri toplamak için sahte çevrimiçi kişilikler yaratmak da dahil olmak üzere bir dizi taktik kullandığı bildiriliyor. Bu bilgiler, gelişmiş teknolojik sistemler ve yapay zeka ile birleştirilerek bireylerin tespit edilmesine ve hedef alınmasına yardımcı oluyor.

İsrail istihbaratı, GPS özellikli akıllı saatler de dahil olmak üzere bu cihazlardan elde edilen verileri, hedeflerin yerini tam olarak belirlemek ve savaşçıların hareketlerini izlemek için etkin bir şekilde kullanıyor.

Lübnan'ın "dijital egemenliğinin" karşı karşıya olduğu yaygın siber güvenlik tehditleri göz önüne alındığında, İsrail'in hücresel ve karasal telefon ağına yönelik ihlallerine ilişkin ulusal siber güvenlik stratejilerinin ve farkındalık kampanyalarının olmaması önemli bir endişe yaratıyor.

Habere göre Güney Lübnan halkının Lübnan'da halk arasında "Abu Lumba" olarak bilinen akıllı olmayan cep telefonlarını kullanırken de dikkatli olması gerekiyor; zira bu telefonlar konum takibi kolaylığı nedeniyle akıllı telefonlara benzer riskler taşıyor.

 



Makaleler

Güncel