Ateşkes müzakerelerini direnişin öncelikleri belirliyor

img
Ateşkes müzakerelerini direnişin öncelikleri belirliyor YDH

Amerika'daki İsrail yanısı basın Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine dönmesine izin verilmesinin Hamas'ı Gazze'de bir yönetim organı olarak güçlendirebileceğini ve İsrail'in Hamas'ı devirme hedefine ulaşmasını zorlaştıracağını yazdı.




YDH- Amerika'dan yayın yapan İsrail yanlısı Axios haber sitesine göre, ABD, Katar ve Mısır tarafından sunulan ortak bir teklif İsrail'in, aralarında işgalcileri öldürmekten hüküm giymiş 15 kişinin de bulunduğu yaklaşık 400 Filistinli tutsağı serbest bırakmasını öngörüyor.

Buna karşılık Hamas da kadınlar, kadın askerler, 50 yaş üstü erkekler ve kritik sağlık sorunları olan kişilerden oluşan yaklaşık 40 İsrailli esiri serbest bırakacak.

Habere göre İsrailli müzakerecilere son görüşmelerde Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından, İsrail'in daha fazla Filistinli sivilin kuzey Gazze'ye dönmesine izin vermesi koşuluyla Hamas'ın esir anlaşmasında Filistinli mahkûm sayısını azaltmaya açık olduğu bilgisi verildi.

İsrail ve Hamas'ın esirlerin serbest bırakılmasını ve ateşkesi içeren bir çözüme ulaşması için baskıların arttığı, özellikle de yardım kuruluşlarının yaklaşık yarım milyon Filistinlinin açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunduğu bir dönemde, Hamas'ın müzakerelerde Filistinlilerin Şerit'in kuzeyine dönmesine izin verilmesini insani bir mesele olarak sunması büyük önem taşıyor.

İsrail rejimi Kahire'deki görüşmelere heyet göndermedi ve Hamas, hayatta olan esirlerin listesini vermediği ya da ABD-Katar-Mısır önerisinde yer alan 1'e 10 rehine-esir "oranına" bir cevap vermediği sürece müzakerelere devam etmeyeceğini bildirdi.

Bugün ilerleyen saatlerde esir-rehine görüşmelerinde kilit arabulucu olan Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdurrahman'ın da ABD Başkanı Biden'ın danışmanlarıyla görüşmek üzere Beyaz Saray'ı ziyaret edeceği bildirildi.

Beyaz Saray'da İsrailli Bakan Benny Gantz, Başkan Yardımcısı Harris ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yapılacak görüşmelerde bu sorunun ele alınacağı bildirildi.

 



Makaleler

Güncel