İsrail rejiminden Mescid-i Aksa konusunda geri adım

img
İsrail rejiminden Mescid-i Aksa konusunda geri adım YDH

İsrail rejimi, Ramazan ayı boyunca Kudüs'teki Aksa Camii'ne girişe yeni kısıtlamalar getirmeme kararı aldı.




YDH - New York Times'ın (NYT) haberine göre İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, salı gecesi Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde bir araya gelen güvenlik yetkilileri, Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya önceki yıllarda olduğu gibi benzer sayıda ziyaretçinin girmesine izin verme kararı aldı. Ramazan ayının birkaç gün içinde başlaması bekleniyor.

İşgal rejimi, hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal olan yerleşkeye İsrail işgali altındaki Batı Şerialı Filistinlilerin Ramazan ayında erişimini uzun süredir kısıtlıyor. Bu yıl, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, hükümete işgal edilen topraklarda yaşayan Araplara da sınırlamalar getirmesi çağrısında bulunmuştu.

Salı günü alınan karar Bay Ben-Gvir tarafından desteklenen planı sona erdirdi, ancak bir miktar esneklik sağladı.

Başbakanlığın açıklamasında, "Güvenlik ve emniyetle ilgili hususlar haftalık olarak değerlendirilecek ve buna göre bir karar verilecektir," denildi.

Cami yerleşkesi düzenli olarak Filistinlileri hedef alan şiddetli saldırılara sahne oldu. Mayıs 2021'de buradaki çatışmalar Gazze'de 11 gün süren bir savaşın patlak vermesine neden olmuştu.

Öte yandan İsrail parlamentosu Knesset'in İsrailli Arap üyesi Mansur Abbas kararı övdü. Abbas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara ibadet özgürlüğü tanıyan sorumlu kararından dolayı Başbakan'ı kutluyorum," diye yazdı.

Ancak Ben-Gvir, "Tapınak Tepesi'nde Hamas kutlamaları mutlak zafere ters," ifadesini kullandı.

Hamas daha önce İsrail'in El Aksa'da ibadete getirdiği kısıtlamaları kınamıştı. Beyrut'ta bulunan Hamas liderlerinden Usame Hamdan, Müslüman alimlerden oluşan bir konferansa video aracılığıyla yaptığı açıklamada, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistinlilerin 'Ramazan ayının her anını El Aksa'yı korumak için düşmanla çatışmaya ve direnişe dönüştürmeleri gerektiğini' vurgulamıştı.



Makaleler

Güncel