İsrail, Gazze'yi boydan boya kesen bir yol açtı

img
İsrail, Gazze'yi boydan boya kesen bir yol açtı YDH

Amerikan CNN televizyonunun uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analiz, İsrail ordusu tarafından Gazze'yi ikiye bölecek şekilde inşa edilen bir yolun Akdeniz kıyısına ulaştığını gösteriyor.




YDH - Uydudan alınan 6 Mart tarihli bir görüntü, haftalardır yapım aşamasında olan doğu-batı yolunun Gazze-İsrail sınır bölgesinden başlayarak Gazze Şehri de dâhil olmak üzere bölgenin kuzeyini güneyinden ayırarak yaklaşık 6,5 kilometre genişliğindeki bölgenin tamamına yayıldığını ortaya koyuyor.

Kanalın analizine göre yolun yaklaşık 2 kilometresi mevcut bir yolu içerirken geri kalanı yeni. İşgal rejimi, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu iddia etti.

İsrail ordusu, CNN'e yaptığı açıklamada bu yolu 'bölgede operasyonel bir dayanak noktası oluşturma' ve 'kuvvetlerin yanı sıra lojistik ekipmanların geçişini' sağlama amacıyla kullandıklarını savundu.

Güzergahın ne zaman tamamlandığı sorulduğunda ordu, yolun savaştan önce de var olduğunu ve zırhlı araçların 'zarar vermesi' nedeniyle 'yenilendiğini' kaydetti. Yolun bir başlangıcı ve sonu olmadığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 23 Şubat'ta güvenlik kabinesine sunduğu, Gazze'nin geleceğine ilişkin planında, bölgenin 'tamamen askerden arındırılması' ve güvenlik, sivil idare ve eğitim sistemlerinin elden geçirilmesi yer alıyor.

Gazze'de yaşayan Filistinliler, İsrail'in savaş sonrası güvenlik planlarının hareket özgürlüklerini daha da kısıtlamasından endişeli. 2005'ten önceki İsrail işgali günlerinde, komşu köyler arasına kontrol noktaları yerleştirilmiş ve İsrail yerleşimlerini birbirine ve İsrail'e bağlamak için özel çevre yolları inşa edilmişti.

Adını Gazze'deki eski İsrail yerleşimi Netzarim'den alan 'Netzarim Koridoru' Gazze'nin iki ana kuzey-güney yolundan biri olan Salaheddin Caddesi ile kesişerek stratejik, merkezi bir kavşak oluşturuyor.

Uydu görüntülerine göre bu yol aynı zamanda sahil boyunca uzanan er-Reşid Yolu ile de bağlantılı görünüyor. CNN'e konuşan Filistinliler, 'Netzarim kavşağının' 2005'ten önce de var olduğunu hatırladıklarını belirtti; o zamanlar bu kavşağa sadece İsrailli yerleşimciler erişebiliyordu.

İsrail'in koridoru inşa etmek için mevcut bir yolu nasıl genişlettiğini 7 Ekim öncesi ve sonrasına ait bir dizi uydu görüntüsü gösteriyor. Maxar Technologies tarafından sağlanan 29 Şubat tarihli bir görüntü, mevcut yolun doğusunda ve batısında yeni buldozerlerle kazılmış bölümleri gösteriyor.

Planet Labs tarafından sağlanan 6 Mart tarihli uydu görüntüsü ise yeni inşaatın sahile kadar uzandığını gösteriyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde İstihbarat, Ulusal Güvenlik ve Teknoloji Programı Direktörü Emily Harding, CNN'e yaptığı açıklamada Netzarim Koridoru'nun 'nüfus hareketini kontrol etme' girişimi olduğunu dile getirdi.

Bölgeyi ikiye ayıran yolun 'kuzey ve güney arasında gidip gelen insanları taramayı ve içlerinde Hamas savaşçısı olup olmadığını anlamaya çalışmayı' kolaylaştıracağına dikkat çeken Harding, "Hamas'ın kökünü kazımanın tek yolu, sahada gerçekten iyi bir taktiksel istihbarat elde etmek ve ardından onların gerçekten hareket etmesini engellemektir," diye konuştu.