İsrail’de 'Ramazan paniği'

img
İsrail’de 'Ramazan paniği' YDH

Ramazan ayında Batı Şeria ve Kudüs'te de eylemlerin artmasından endişe eden İsrail’in, arabulucular vasıtasıyla bir rehine anlaşması ve geçici ateşkes sağlanması için daha da çabalarını yoğunlaştırdığı bildirildi.




YDH- İsrailli bir kaynağın Amerikan gazetesi Axios'a verdiği bilgiye göre, CIA direktörü Bill Burns cuma günü Ürdün'de, Mossad Başkanı David Barnea ile Gazze'de bir esir anlaşmasına varma çabalarını görüşmek üzere gizlice bir araya geldi.

ABD'li bir yetkili Burns'ün çarşamba günü Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile rehine anlaşması konusunda görüşmeler yapmak üzere Mısır'a, perşembe günü de Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el-Tani ile benzer görüşmeler yapmak üzere Doha'ya gittiğini söyledi.

Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde cuma günü yaptığı açıklamada ramazan ayının, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya verdiği isim olan Aksa Tufanı'nın tırmandığı bir ay olmasını istemişti.

"Filistin içinde ve dışında tüm cephelerde çatışma ve gösteri" çağrısında bulunan Ebu Ubeyde, Filistinlileri ramazan boyunca "Aksa Cami'ne doğru harekete geçmeye" davet etti.

Müzakere edilen rehine anlaşmasının Gazze'de altı haftalık bir ateşkese yol açabileceği ve yaklaşık 400 Filistinli rehine karşılığında yine yaklaşık 40 İsrailli esirin serbest bırakılmasını içerebileceği belirtildi.

ABD'li bir yetkili, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew'in son günlerde üst düzey İsrailli yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu ve İsrail yönetiminin ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet edilmesine ilişkin “kaygılarını” ilettiğini söyledi.

Arabulucular, İsrail polisinin aşırı milliyetçi bakan Itamar Ben Gvir'in otoritesi altında olması nedeniyle, onun emriyle sahada provokatif adımlar atılabileceğinden “endişe” duyduklarını söyledi.

Ben Gvir geçen ay yaptığı bir açıklamada, Mescid-i Aksa’nın ramazan ayı boyunca ibadete kapatılmasını savunmuştu.



Makaleler

Güncel