İsrail, UNRWA çalışanlarını yalan beyan vermeye zorladı

img
İsrail, UNRWA çalışanlarını yalan beyan vermeye zorladı YDH

İsrail tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve Gazze'ye giriş yapan bazı UNRWA çalışanları, İsrailli yetkililer tarafından Hamas ile bağlantılı oldukları konusunda yalan beyanda bulunmaya zorlandı.




YDH- Londra merkezli haber ajansı Reuters'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, UNRWA çalışanlarını gözaltındayken tehdit etti ve UNRWA aleyhinde yalan beyanda bulunmaya zorlandı. Bu yalan ifadeler arasında UNRWA çalışanlarının Hamas ile bağları olduğu ve UNRWA personelinin 7 Ekim 2023 vahşetine karıştığı iddiaları da yer alıyor. 

BM Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından derlenen ve Reuters tarafından incelenen Şubat 2024 raporda, UNRWA tarafından istihdam edilen kimliği belirsiz Filistinlilerin kötü muameleye mazruz kaldığı belgeleniyor.

UNRWA iletişim direktörü Juliette Touma, ajansın 11 sayfalık raporda yer alan ayrıntıları BM içinde ve dışında olası insan hakları ihlallerini kaydetmeye odaklanan kuruluşlara sunmayı amaçladığını belirtti.  Touma, savaş sona erdiğinde tüm insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturmaların yürütülmesinin önemini vurguladı. 

Raporda bazı Filistinli UNRWA çalışanlarının İsrail ordusu tarafından tutuklandığına dikkat çekilerek, bu kişilerin maruz kaldıkları fiziksel şiddet, suda boğma ve ailelerine yönelik tehditler gibi kötü muameleler anlatıldı.

UNRWA raporunda ayrıca Filistinli tutukluların genel olarak dayak, aşağılanma, tehdit, köpek saldırısı, cinsel şiddet ve tıbbi tedavi eksikliği nedeniyle ölüm gibi kötü muamele bildirdikleri belirtildi.

Filistinli mültecilere yardım ve temel hizmetler sağlayan UNRWA, Ocak ayında İsrail'in Gazze'deki 13 bin personelinden 12'sinin 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısına katıldığı yönündeki iddiaları nedeniyle krizin merkezinde yer alıyor.

İsrail'in suçlamaları, aralarında ABD'nin de bulunduğu 16 ülkenin UNRWA'ya sağladığı 450 milyon dolarlık fonu durdurmasına ve UNRWA'nın faaliyetlerinin krize girmesine neden oldu. 

UNRWA, ajansın insani yardım sağlama kabiliyetini korumak amacıyla hareket ettiğini söyleyerek bazı personeli işten çıkardı ve bağımsız bir BM iç soruşturması başlatıldı.

Ajansı finanse etmeye devam eden Norveç, 6 Mart'ta yaptığı açıklamada, finansmanlarını durduran birçok ülkenin muhtemelen yeniden düşündüğünü ve ödemelerin yakında yeniden başlayabileceğini söyledi.

İngiliz haber ajansı Reuters, UNRWA personeline baskı yapıldığı ve tutuklulara kötü muamelede bulunulduğu iddialarını doğrulamaya yanaşmadı; ancak kötü muamele iddiaları Aralık, Şubat ve Mart aylarında gözaltından serbest bırakılan Filistinlilerin Reuters ve diğer haber medyası tarafından bildirilen açıklamalarına uyuyor.

Reuters tarafından rapordaki iddialar hakkında yorum yapması istenen İsrailli bir askeri sözcü, UNRWA personelinin zorlandığı iddialarına özel olarak yanıt vermedi; ancak İsrail ordusunun tutukluların haklarını korumak için İsrail ve uluslararası hukuka uygun olarak hareket ettiğini söyledi.

Uygunsuz davranışlara ilişkin somut şikayetlerin incelenmek üzere ilgili makamlara iletildiğini ve askeri polis tarafından bir tutuklunun ölümüne ilişkin her ölüm için bir soruşturma yürütüldüğünü belirten sözcü, İsrail'in tutukluların cinsel istismarına ilişkin genel ve asılsız iddiaları reddettiğini söyledi.

Sözcü, serbest bırakılan tutukluların Hamas'ın kontrolünde olduğunu ve İsrail'i ihbar etmeye zorlanabileceklerini ya da "zarar görme" riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.
Tutukluların güvenilirliğine ilişkin bu iddiaya yanıt veren Touma, raporun "insanların bize anlattığı ilk elden tanıklıklara" dayandığını söyledi.

Touma, ''Bazı vakalarda insanların bedenleri üzerinde açıkça bazı fiziksel etkiler vardı. Ayrıca psikolojik etkiler de. Dolayısıyla belgelenen de bu." dedi. 

UNRWA Ortadoğu'daki yaklaşık 5.7 milyon kayıtlı Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve yardım hizmetleri sağlıyor. 

İsrail ordusu 4 Mart'ta UNRWA'ya yönelik yeni suçlamalarda bulunarak Hamas ve diğer silahlı gruplardan 450'den fazla "askeri ajan" kullandığını iddia etti.

İSRAİL UNRWA'NIN KAPATILMASINI İSTİYOR

UNRWA 7 Ekim saldırılarını kınadı ve İsrail'in ajansa yönelik iftiralarının -eğer doğruysa- BM değerlerine ve UNRWA'nın hizmet ettiği insanlara ihanet olduğunu söyledi.

BM müfettişleri 29 Şubat'ta yaptıkları açıklamada UNRWA çalışanlarının Hamas üyesi olduğu yönündeki suçlamalarıyla ilgili olarak İsrail'den yakında delil almayı beklediklerini söyledi.

Reuters daha önce çatışma sırasında İsrail tarafından gözaltına alınan ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bildiren Filistinlilerle görüşmüştü. Bu kişiler arasında kendilerinin ve diğer tutukluların dövüldüğünü, iç çamaşırlarına kadar soyulduklarını ve sigarayla yakıldıklarını söyleyen üç erkek de bulunuyor.