Axios: Biden Netanyahu'yla ters düşse de İsrail'in yanında​​​​​​​

img
Axios: Biden Netanyahu'yla ters düşse de İsrail'in yanında​​​​​​​ YDH

Axios, ABD Başkanı Biden'ın Netanyahu ile yaşadığı sürtüşmelere rağmen İsrail rejimine 'eşi benzer görülmemiş' bir destek sunduğunu yazdı.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, zor bir manevraya başladı. Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve onun Gazze savaşındaki stratejisine karşıyken, işgal rejimine destek sunmaya devam ediyor.

Biden'ın 40 yıldır tanıdığı Netanyahu ile rotasını değiştirmesi 'birden' olmadı. Axios'a konuşan ABD'li yetkililer, bunun başbakanın son birkaç hafta içinde aldığı kararların ve olayların bir birikimi olduğunu söylüyor.

Biden haftalardır savaşı, savaştan sonra Suudilerle normalleşme anlaşmasını zorlamak için kullanabilmeyi umuyordu. Ancak Biden, pek çok açıdan anlaşmanın ellerinden kayıp gitmesinin sorumlusu olarak Netanyahu'yu görüyor.

Yetkililer, Biden'ın -ve Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki diğer pek çok üst düzey yetkilinin- Netanyahu'nun nankörlüğü olarak gördükleri bu durum karşısında son derece öfkeli olduklarını ifade ediyor.

Biden son beş ayda, seçim yılında partisinden gelen güçlü tepkilere rağmen İsrail yönetimine eşi benzeri görülmemiş bir destek verdi.

Biden'ın Birliğin Durumu konuşması Netanyahu ile ilgili değişimine dair büyük bir sinyal içeriyordu. Başkan, Netanyahu'nun adını anmasa da 'İsrail'in liderliğinden' bahsetmişti.

ABD Başkanı, konuşmasında İsrail hükümetine yönelik eleştirilerinde nispeten ölçülü davranmış, ancak konuşma sonrası Demokrat bir senatörle yaptığı ve kameralara yansıyan sohbet, Başkan'ın olduğundan çok daha sert düşündüğünü göstermişti.

Biden, Demokrat Colorado Senatörü Michael Bennet'e kameraların kayıtta olduğunu fark etmeden önce "Bibi'ye 'Sen ve ben ikna toplantısı yapacağız' dedim," ifadelerini kullandı.

Biden, MSNBC'de de Netanyahu'nun Gazze'de 'atılan adımlar sonucunda kaybedilen masum hayatlara daha fazla dikkat etmesi gerektiğini' söyleyerek "İsrail'e destek olmaktan çok köstek oluyor, dünyanın geri kalanını İsrail'in savunduğu şeylere aykırı hale getiriyor. Ve bence bu büyük bir hata," dedi.

Fakat 'İsrail'i asla yalnız bırakmayacağını' dile getiren Biden, işgal rejiminin savunulmasının 'hala kritik bir önem taşıdığını' kaydetti.

Biden, seleflerinden üçünün - Bill Clinton, Barack Obama ve Donald Trump - Netanyahu ile ilişkilerinde vardıkları noktaya ulaştı.

Clinton, İsrail yanlısı siciline zarar vermeden Netanyahu'dan kopmayı başardı. Obama, Netanyahu ile arasına mesafe koydu. Trump'ın Netanyahu'dan kopmasının sonuçları ancak yeniden seçilmesi halinde belli olacak.

Ancak Biden açısından riskler çok daha yüksek. Amerika'nın bölgedeki en güçlü müttefiki 50 yılı aşkın bir süredir en kötü krizini yaşıyor, Ramazan ayının başında savaş devam ediyor ve başkanlık seçim kampanyası hız kazanıyor.

Netanyahu'nun Gazze'nin başka yerlerinden tehcir edilen 1,5 milyondan fazla Filistinlinin barındığı yer olan Refah'ta planladığı saldırı bir dönüm noktası olabilir.

İsrailli yetkililer, yakın zamanda bir esir rakası anlaşmasına varılamazsa bu saldırının nisan ayında gerçekleşebileceğini belirtti. Biden, MSNBC'ye yaptığı açıklamada söz konusu saldırının 'kırmızı çizgi' olduğunu vurgulamıştı.



Makaleler

Güncel