İsrail’de Hizbullah’ın yarattığı dehşet rejime yönelik öfkeye dönüşüyor

img
İsrail’de Hizbullah’ın yarattığı dehşet rejime yönelik öfkeye dönüşüyor YDH

İsrail işgali altındaki el-Celil ve Golan bölgelerindeki askeri ve sivil yetkililer Hizbullah’ın artan saldırılarını değerlendirdi.




YDH- İbranice yayımlanan Maariv gazetesinin haberine göre Golan Bölge Konseyi Başkanı Uri Kellner, Margaliot Yerleşiminin Başkanı Eitan Davidi, eski istihbaratçı Ben Caspit'in yönettiği bir programda “bu sabah kuzeyde yaşanan olağandışı saldırılardan bahsetti”

İsrail’in 103 FM radyosunda yayımlanan programda Golan Bölge Konseyi başkanı Yarbay Uri Kellner, Hizbullah’ın bugün sabah yaptığı olağandışı saldırıdan bahsetti. 

Yarbay Kellner, "Bu sabaha Lübnan'dan gelen füze yağmuruyla başladık” diye giriş yaptığı konuşmasında İsrail ordusunun Hizbullah saldırılarıyla ilgili klişesini tekrarladı ve füzelerin boş alanlara düştüğünü söyledi.

El Celil bölgesinin aksine Golan’da yerleşimcilerin tahliye edilmediğini belirten Yarbay Kellner, ancak orduyla tek tek durum değerlendirmesi yaparak bazılarını tahliye etmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

Gazze'de 3,5 ay süren çatışmalardan döndüğünü belirten Kellner, "Bu sadece askeri bir sınav değil. Burada kararlıyız ve savaşmak zorundayız. İsrail Devleti'nin harekete geçmekten daha fazlasına ihtiyacı var, biz her türlü düşmana karşı dayanıklılık ve güçle buradayız" dedi.

Margaliot yerleşiminin başkanı Eitan Davidi ise Kellner’in aksine Hizbullah’ın füzelerinin boş alanlara düşmediğini söyledi. "Bu sabah bir kargaşa yaşandı ve o anda bunun nereye düştüğünü anlamadık. Bu sabah iki farklı olaydan dolayı çok büyük patlama sesleri duyuldu. Füzelerin düştüğünü biliyoruz, tartışma yok. Füze düşmesinin ne olduğunu, çıkışın ne olduğunu anlıyoruz, inanın tanıyoruz. Benim tahminime göre Margaliot'a yakın ileri karakolların civarındadır, muhtemelen oraya çok yakındır. Maalesef alarm verme ayrıcalığımız yok” dedi.

Eitan Davidi, Hizbullah’ın füzelerinin alarm ve siren sistemleri aktif olmadan düştüğüne dikkat çekti "bir hafta önce alarm vardı, ancak alarm füzeler düştükten sonra çalıyordu. Yanlış zamanda yanlış yerdeyseniz, başınıza düşer. Bir çeşit Rus ruleti içindeyiz, sürekli tekrarlanıyor, defalarca konuştuk, uyarıyorum, tekrarlıyorum ve İsrail Devleti'ne şunu söylüyorum; burada bir yamaç var ve yamaçta hala evler duruyor. Bir hafta önce vuruldu, işçilerimize çarptı ve bizi öldürdü" dedi. 

El-Celile'de yaşananların Golan Tepeleri'nde yaşananlardan farklı olduğunu belirten Eitan Davidi, son beş aydır her gün Hizbullah saldırılarına maruz kaldıkları için İsrail hükümetine sert eleştirilerinin olduğunu söyledi.

Davidi, "İsrail hükümeti burada işlevini durdurdu. Ülkedeki hiçbir kuruluştan elektrik hizmeti almıyoruz, arızalar varsa iki günde bir onarım yaptırıyoruz. Buradaki davranış skandaldır. Bence sadece bununla ilgili, burada yaşayanların davranışları ve hizmet sunumuyla ilgili bir soruşturma komisyonu açılmalı. Çit yerleşimlerinin onlarca yıldır ihmal edildiğini, suç teşkil eden ihmal olduğunu düşünüyorum" dedi.

Davidi, Tel aviv’in vurulmasıyla Margaliot’un vurulmasının bir farkı olmadığını belirterek rejimi Hizbullah’ın kuzeydeki yerleşimlere her gün yaptığı saldırılar karşısında hiçbir şey yapmamakla suçladı. Davidi, “güneyde ve iki cephede savaşmak zor; ama bir yandan da kuzeyde harekete geçmek için süre veriyoruz çünkü Hizbullah denilen bu tehdidi bölgeden uzaklaştırmalıyız. Kolay olmayacağını biliyoruz ama başka seçeneğimiz yok” dedi.

 

Hizbullah'ın dün İsrail'in Rahib kışlasına yaptığı operasyondan görüntüler.



Makaleler

Güncel