Netayahu ile yakınlık Biden'in başına bela oluyor

img
Netayahu ile yakınlık Biden'in başına bela oluyor YDH

Biden'ın kampanya vekili Ro Khanna, ABD Başkanı'nın 'çekilmez derecede kibirli' İsrail Başbakanı'na karşı daha sert bir tavır alması gerektiği söyledi.




YDH - İşgal rejiminin başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki anlaşmazlığın belirtileri görülmeye devam ediyor.

Kongre'nin önde gelen ilerici Demokratlarından ve Biden'ın kampanya destekçilerinden biri olan Ro Khanna, Biden'ın Netanyahu'yu 'kucaklayarak stratejik bir hata yaptığını' belirtti.

"Netanyahu'ya sarılmak stratejik bir hata oldu," diyen Khanna, İsrail liderini ABD'ye meydan okuyarak Gazze'de gaddar bir savaş yürütmekle suçladı.

Eski bir İngiliz istihbarat şefi olan Sir Richard Dearlove'ın sunduğu One Decision adlı podcast'e konuşan Khanna, Netanyahu'yu Biden ile 'bir şekilde eşitmiş' gibi davrandığı için 'dayanılmaz derecede kibirli' olarak nitelendirdi.

One Decision'ın konuk sunucusu Liz Landers, Khanna'ya kısa bir süre önce eyaletin büyük Arap Amerikan toplumunun liderleriyle buluşmak üzere Michigan'a yaptığı seyahati sordu.

Landers'ın "Biden yönetiminin İsrail politikası hakkında size ne söylediler?" sorusuna Khanna, "Karşı çıktılar. Ben uzun zamandır ABD-İsrail ilişkilerinin destekçisiyim. İlk altı hafta boyunca ateşkesi desteklemedim. İsrail'in gidip [7 Ekim saldırılarından] sorumlu kişileri yakalayacağını düşündüm. Ama mülteci kamplarını bombalamaya, hastaneleri bombalamaya, ABD'ye meydan okumaya ve yardımların girmesine izin vermemeye başladılar," yanıtını verdi.

Khanna, Biden'ın İsrail'in rotasını değiştirmemesi halinde 'Netanyahu için net sonuçlar' ortaya koyması gerektiğini kaydederek, "'Ben İsrail'den yanayım ama bu aşırı sağcı hükümetten yana değilim' demesi gerekiyor. Bu da eğer [Netanyahu] ABD'ye meydan okursa, yardıma izin vermezse ya da Refah'a girerse - ki Biden bunun olmaması gerektiğini ama Netanyahu'nun olacağını söyledi - [o zaman] artık kayıtsız şartsız silah transferi olmamalı," ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun Biden ile kurduğu ilişkiyi eşitler arasında bir ilişki gibi görmesini 'dayanılmaz derecede kibirli' bulduğunu dile getiren Khanna, şöyle devam etti:

"Biz dünyanın en büyük süper gücüyüz. Netanyahu'ya silah veriyoruz. Her kim olursa olsun Amerikan başkanına karşı saygılı olması gerekiyor. Amerikan Başkanı'na bir şekilde eşitmiş gibi davranmasını dayanılmaz derecede kibirli buluyorum. Bu da insanları yanlış yönlendirecektir."