Geçen yılın yaz aylarında gerçekleştirilen askeri darbenin ardından başta Fransa olmak üzere Batı ülkeleriyle bağlarını koparan Nijer, ABD ile askeri ilişkilerini de sona erdirdi.
YDH - Nijer'de darbe hükümetinin sözcüsü, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Niamey makamlarının ABD ile yapılan ve Amerikan askeri personeli ile Pentagon'un sivil yüklenicilerinin ülkede faaliyet göstermesine izin veren anlaşmayı feshetme kararı aldığını duyurdu.
Sözcü Albay Amadou Abdramane, açıklamasında "Ulusal Anavatanı Koruma Konseyi, ülkeyi ABD'ye bağlayan askeri işbirliği anlaşmalarını resmen kınadı," ifadesini kullandı.
Karar, ABD'nin Afrika Komutanı Michael Langley'in de aralarında bulunduğu üst düzey Amerikan heyetinin ülkeye yaptığı üç günlük ziyaretin tamamlanmasından birkaç gün sonra geldi.
Heyet, aralarında Başbakan Ali Mahaman Lamine Zeine'nin de bulunduğu çok sayıda üst düzey Nijeryalı yetkiliyle anlaşmanın yenilenmesini müzakere etmek üzere görüştü, ancak ülkenin lideri General Abdourahamane Tchiani ile masaya oturamadı.
Abdramane, "Nijer, Amerikan heyetinin egemen Nijerya halkını terörle mücadelede kendilerine gerçekten yardımcı olabilecek ortaklarını ve ortaklık türlerini seçme hakkından mahrum etme niyetini esefle karşılıyor," dedi.
Sözcü, Amerikan heyetinin diplomatik protokollere aykırı davrandığını ve ev sahiplerine gündemleri ve geliş tarihleri hakkında bilgi dahi vermediğini de sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz temmuz ayında Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un devrilmesinden bu yana iktidarda olan hükümet, Niamey'in eski askeri ortaklarıyla bağlarını koparmak yönünde bir dizi adım atmıştı.
Darbe liderleri, ordunun yönetime el koymasına gerekçe olarak Bazoum hükümetinin, aralarında Fransız birliklerinin de bulunduğu yabancı güçlerin varlığına rağmen Sahel'deki Selefi örgütlerle mücadelede başarısız olmasını göstermişti.
Niamey'deki yönetimin eski sömürge yöneticileriyle bağlarını koparması ve güçlerine ayrılma emri vermesinin ardından Fransa, aralık ayında Nijer'deki askerlerini geri çekmeyi tamamlamıştı.
Fakat Washington, Niamey'e yardımı askıya alma konusunda Fransa ve diğer Batılı müttefiklerine katılmasına rağmen, Nijer'den ayrılmanın kendisi açısından seçenek olmadığını savunarak yeni askeri yetkililerle 'pragmatik' ilişkiler kuracağını bildirmişti.
Eylül ayında başkent Niamey'deki askerlerinin bir kısmını 'yeniden konumlandıran' ABD'nin şu anda Nijer'de, çoğu Agadez'deki 100 milyon dolarlık çöl drone üssünde konuşlanmış 648 civarında askeri bulunuyor.
Pentagon'a göre o tarihten bu yana ABD'nin Nijer'deki insansız hava aracı uçuşları istihbarat toplama amacıyla sınırlı kaldı ve 'terörle mücadele' misyonları büyük ölçüde askıya alındı.