Suudi Arabistan ve İsrail Paris’te Sinyore için temasta

img
Suudi Arabistan ve İsrail Paris’te Sinyore için temasta YDH

SAAF-Suudi Arabistan ile İsrail yetkililerinin Paris’te Fuad Sinyore hükümetine destek vermek ve




SAAF-Suudi Arabistan ile İsrail yetkililerinin Paris’te Fuad Sinyore hükümetine destek vermek ve Arap barış planını değerlendirmek için görüşmeler yaptığı belirtildi.

 

Filistin’de yayınlanan el-Menar gazetesinin Paris’teki kaynaklara dayandırarak bildirdiğine göre Suudi Arabistan’la İsrail yetkilileri arasında yapılan gizli görüşme üç hafta önce Fransız güvenlik yetkililerinden birinin evinde Paris’te gerçekleştirildi.

 

Suudi Arabistan heyetine Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Bender bin Sultan bin Abdülaziz’in başkanlık ettiğinin belirtildiği görüşmeye İsrail’den ise Başbakan Ehud Olmert’in görevlendirdiği özel bir temsilciyle Güney Afrika’dan Paris’e gelen üst düzey bir İsrailli askeri yetkilinin katıldığı belirtiliyor.

 

Paris’teki kaynağın haberine göre Arabistan ve İsrail heyetleri, Ortadoğu’da barışın sağlanması için önerilen Arap planının tadiline ve Lübnan’daki Fuad Sinyore hükümetiyle 14 Martçı liderlerin desteklenmesine yönelik görüş alışverişinde bulundular.

 

Heyetlerin, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le Suudi Arabistan’dan üst düzey bir yetkili arasında Ortadoğu ülkelerinden birine ait bir sahil kentinde bu ayın sonlarında düzenlenmesi gündemde olan görüşmeyle ilgili olarak ön hazırlıkları yaptıkları ve tarafların kendi yetkilileriyle telefon görüşmeleri yaptığı da ifade edildi.

 

İsrail heyetinin Arabistan’ın güvenliği ile ilgili bazı bilgileri ve İran’ın Arabistan’a ve Körfez ülkelerine yönelik tehlikesine değinen bazı istihbaratları Bender bin Sultan Bin Abdülaziz’e ilettiği bildiriliyor.

 

Öte yandan bir İsrail heyetinin Suriye eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdülhalim Haddam’la ve Lübnan’daki 14 Martçı liderlerle görüşmelerde bulunmak üzere Paris’te bulundukları ifade ediliyor.

 

El-Menar gazetesinin bildirdiğine göre Lübnan’daki 14 Martçı liderlerin ve Abdülhalim Haddam’ın Paris’te çok iyi korunan evleri bulunuyor.

 

El-Menar gazetesi, İsrail Lübnan savaşı sırasında Bender bin Sultan bin Abdülaziz’in, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın ziyaretiyle eş zamanlı olarak İsrail’e yaptığı ziyareti haber veren ilk medya organı olarak dikkat çekmişti.