Lübnan’da çökertilen İsrail casusluk şebekesinin hikayesi

img
Lübnan’da çökertilen İsrail casusluk şebekesinin hikayesi YDH

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, İsrail hesabına casusluk yapan şebekenin ele geçirilme hikayesini ve faaliyetleri anlatan bir dosya yayımladı.




YDH- Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, İsrail hesabına casusluk yapan şebekenin ele geçirilme hikayesini ve faaliyetleri anlatan bir dosya yayımladı. Amerikalı bir şirket adına Lübnan’da sözde bir “turizm projesi” için çalışan casusluk şebekesinin Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aururi’ye yapılan suikastta da rol aldığı ortaya çıktı.

***

Siyonist düşman hesabına çalışan en tehlikeli casus ağlarından biri, tam bir tesadüf sonucu ortaya çıkarıldı. Geçen aralık ayının sonlarında, Meclis Başkanı'nın koruma timi üyeleri, Meclis Başkanı'nın Beyrut'taki Ayn et-Tine'deki genel merkezinin yakınında dolaşan bir arabadan şüphelenmeye başladı. 

Araç ve sürücüsü Muhiddin H. tutuklandıktan sonra, elinde, bölgede kapsamlı bir araştırma yapıldığı anlaşılan düzinelerce videonun yer aldığı ‘son derece gelişmiş’ bir elektronik cihaz ve telefonlar bulundu. 

Tutuklunun, tehlike açısından benzeri görülmemiş teknik bir yöntemle ‘düşmanla işbirliği şüphesini’ ortaya çıkaran soruşturmaların başlatılması için İç Güvenlik Kuvvetleri istihbarat Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Belki de sanığın bu görev için düşmandan geçmişte casusluk tarihinde benzeri görülmemiş bir miktar olan 200.000 dolar alması, yaptığı işin ciddiyetinin en belirgin göstergesidir.

Kendisi, bilgisayar ve iletişim mühendisliği uzmanı diğer sanık Hadi A. ile birlikte, büyük ihtimalle İsrail istihbaratının paravanı olan sahte bir Amerikan şirketine, başta Beyrut ve güneyi olan Dâhiye olmak üzere çok sayıda bölgede kapsamlı bir araştırma sağlayarak düşman uçaklarının farklı bölgeler için her gün yaptığı konum tarama araştırmalarında tamamlayıcı rol oynuyor. 

Uygulamada, iki tutuklu düşmana sokaklar, binalar, mağaza adları, park etmiş ve hareket halindeki arabalar, plaka numaraları ve yoldan geçenlerin yüzleri (56.000 kişi) dahil olmak üzere bu alanların ‘tam bir kopyasını’ verdi. Muhyiddin H.'nin telefonunda yüksek kaliteli görüntüler bulundu.

Bunlardan en tehlikelisi, iki tutuklunun, internet servis sağlayıcılarına ilişkin radyo frekanslarını evlerde, kurumlarda ve halka açık yerlerde bulunan erişim noktalarının adreslerini tarayan ve tespit edilmesini kolaylaştıran bir sistemle donatılmış son derece gelişmiş ekipman kullanarak gerçekleştirilen ve kullanıcının coğrafi konumu tespit eden teknik casusluktur. 

Başka bir deyişle iki tutuklu, incelenen bölgelerdeki her Wi-Fi cihazının adını ve şifresini alarak herhangi bir cep telefonu kullanıcısının telefonu internet servis sağlayıcısına bağlanır bağlanmaz yerini tespit etmelerini sağladı.

Mevcut savaşta düşman, direniş savaşçılarının yerini tespit etmek amacıyla Wi-Fi ağına bağlandıkları anda yerlerini tespit etmek için bu teknolojiyi kullandığı bilenen bir gerçektir. Ayrıca soruşturmalar, tutuklulardan birinin Dahiye bölgesinde, Hamas hareketinin başkan yardımcısı Şeyh Salih el-Aruri'nin geçen ocak ayının ikinci günü suikasta kurban gittiği apartmanın karşısındaki bir caddede suikasttan yaklaşık iki hafta önce tarama yaptıkları tespit edildi.

Tutuklular, soruşturma hâkimi önünde kendilerini görevlendiren şirketin İsrailli olduğuna dair önceden bilgilerinin olduğunu inkâr etseler de, kendilerinden istenen şeyin sanal turizme yönelik bir proje üzerinde çalışmak üzere şirketle imzalanan sözleşmeyle hiçbir ilgisinin olmadığını kabul ettiler.

Şirkete verdikleri veri ve bilgilerin hassas nitelikte olduğunu kabul eden bir kişi, kendilerinden istenenin ancak istihbarat teşkilatının yararına olabileceğini ifade etti. İddia edilen Amerikan şirketi, tüm bölgelerde bir “güvenlik gözetleme sistemi” kurulmasına olanak tanıyor ve bu sisteme sahip olanın, istediği kişinin yerini her an tespit edebilmesini sağlıyor.

Gözaltındaki iki kişi, ilk önce askeri soruşturma yargıcı Fadi Sawan'ın huzuruna çıkarıldı; yargıç onları sorguya çekti ve haklarında iki ön tutuklama emri çıkardı; askeri mahkemedeki hükümet komiseri Yargıç Fadi Akiki'nin onları yabancı ülke yararına "casusluk suçları işlemekle" suçladığını kaydetti. 

Devletin güvenliğini sağlamak amacıyla gizli kalması gereken bilgileri elde etmek ve vatan'ın milli güvenliğine zarar vermekten müebbet ağır hapis cezası isteminde bulundu. Soruşturma nezdinde kendileriyle yapılan sorgunun özeti aşağıdadır.

Muhyiddin H: Paraya ihtiyacım var

2011'in başlarında Muhyiddin H. Lübnan Amerikan Üniversitesi'nde bilgisayar ve iletişim mühendisliği eğitimi alan (1983 doğumlu), babasının %99,5 hissesine sahip olduğu Akorn telekomünikasyon şirketinde yönetici ortak olarak çalıştı. 

Şirket, iletim istasyonlarının yerlerinin hazırlanması, iletişim kuleleri için altyapının kurulması, iletişim ekipmanlarının kurulumu, istasyonların bakımı, ağların iyileştirilmesi, bunların testlerinin yapılması, Lübnan ve yurt dışında iletişim ekipmanı sağlayan tüm şirketlere insan ve danışmanlık kaynağı sağlanması konularında çalışmaktadır. 

Şirket, 2011-2019 yılları arasında Alfa ve Touch ile Ericsson, Huawei, Nokia ve ZTE için çalışmalar üstlendi. 2021 yılında aynı alanda uzman İspanyol MH CASA firması ile ortaklaşa elektronik cüzdan alanında uzmanlaşmış Meta firmasını kurdu.

Monolit hayali şirket

Soruşturmalarda, iddia edilen Amerikan şirketinin, tarama operasyonlarında kullanılan gelişmiş ekipmanları Muhyiddin H. adına ABD'nin Teksas eyaletinden Lübnan'a DHL aracılığıyla gönderdiği ortaya çıktı. 

Sanığın verdiği adreste Monolith adlı şirketin bulunmadığı ve şirketin CEO'su John Tyler'ın paketleri gönderdiği adresin bir şirkete değil, bir eve ait olduğu ortaya çıktı. Sosyal medya sitelerinde ve açık İnternet kaynaklarında yapılan aramada şirketin telefon numarası, Tyler hakkında herhangi bir bilgi veya şirketle herhangi bir ilişkisi ortaya çıkmadı.

Sanık, 2021 yılında ATEC Wireless ile olan ilişkileri aracılığıyla Monolith adlı bir Amerikan şirketinin CEO'su John Tyler ve proje yöneticisi David Myers ile tanıştırıldı. Bu ikisi, şirketlerinin navigasyon haritaları ve dijital haritalama geliştirme, akıllı şehirler oluşturma ve herhangi bir ülkedeki turistik, arkeolojik ve kültürel alanların dijital yollarla keşfedilmesine olanak tanıyan sanal turizm alanında çalıştığını iddia etti. 

3 boyutlu görüntüleme teknikleri ve kliplerin kullanımı yoluyla sanal gerçeklik teknolojisi ile gerçekçi video, kullanıcıların çevre ve ilgi çekici yerler ile etkileşime girmesine olanak tanıyan etkileşimli içerik.

Monolith'in yöneticileri Muhyiddin H. Şirketinin Sri Lanka, Laos, Türkiye, Mısır, Gine ve Lübnan'daki haritaların güncellenmesi ile ilgili kendi şirketleri için projeler yapmasını istedi. Nitekim Akorn, 2021 yılında bu projeler üzerinde çalışmaya başladı ve Amerikan şirketi, Lübnanlı şirkete sokaklar, hücresel ve kablosuz iletişim ağları ve internet servis dağıtım istasyonları üzerinde kapsamlı bir araştırma yapması için gelişmiş elektronik ekipmanlar, cep telefonu cihazları ve modern kameralar sağladı. 

Sanığın, 2021-2023 yılları arasında Mısırlı Ahmed Hurşid ve oğlu Abdurrahman ve Mısırlı T-telekom şirketinde çalışan Usame Vehbe isimli üçüncü bir kişiyle işbirliği içinde Amerikan şirketinin yararına bir harita modernizasyon projesinin uygulanması üzerinde çalıştığı, Türkiye'de Hüseyin Yanaz (Türk) isimli kişiyle, Laos'ta Mathieu adında bir Fransız'la, Sri Lanka'da Kishsiri (Sri Lankalı) adında bir kişiyle, Gine'de Ahmed adında bir Suriyeli ile Lübnan'da, 2015-2019 yılları arasında Akorn Şirketi'nde çalışan ve şirketin taahhüt ettiği projeleri tamamlamak için çalışan bir ekibin parçası olan iletişim ve kamera kurulumu uzmanı Hadi A. ile temasa geçtiği ifade edildi.

 Muhyiddin H. Sorgulamada verdiği ifade de Amerikan şirketi için 2021-2023 yılları arasında gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma çalışmalarının lisans alınmasını gerektirdiğini ancak kendisinin şirketinin mali kriz yaşadığını ve kendisinin bu işe ihtiyacı olduğunu iddia ederek gerekli lisansları almadan işe başladığını söyledi. 

Kendisi ile imzalanan sözleşmede kendisinin Amerikan şirketine sağladığı bilgi, veri ve görselleri nasıl kullandığını bilmediğini ve bu sözleşmede kendisine bu konuda bilgi verme zorunluluğu getiren bir madde bulunmadığını iddia ederek, şirketin bu bilgileri kullanma alanıyla ilgili itiraz etme hakkı da vermiyordu.

İnternet hizmeti için dağıtılan uluslararası iletişim ağlarının koordinatları ve teknik ayrıntıları ile Beyrut sokakları, Dahiye’nin güneyi ve Metn, Kesrevan ve Cubeyl bölgelerinden topladığı yüksek kaliteli görüntülerin güvenlikli bölge olarak kabul edilen ve kamuya açık uygulamalarla elde edilemeyecek detayları göstermesi, elektronik cihazlar, uygulamalar ve özel programlar gerektirmesi nedeniyle güvenliği ihlal eden böyle çalışma yapamayacağını itiraf etti. 

Beyrut ve Dahiye’nin güney bölgesinin güvenlik alanları olarak kabul edildiğini ve böyle bir çalışmanın orada yapılamayacağını fark ettiğini ve konuyu Hadi A.ya sunduğunda, onu son kez bir güvenlik şüphesinin varlığıyla ilgili bilgilendirdiğini Ancak Muhyiddin H. herhangi bir sorunla karşılaştığında gerekli lisansları güvenlik servislerine ibraz edeceğini ifade etti.

Özellikle Dahiye bölgenin hassasiyetini bildiğini ve ısrarla burada çalışma yapması yönünde teşvik ettiğini doğruladı. Ayrıca Amerikan şirketine gönderdiği bilgi, veri ve görsellerin hassas nitelikte olduğunu önceden bildiğini ve yürüttüğü tarama sürecinin turistik, kültürel miras veya kültürel miras ve arkeolojik olarak sınıflandırılan simge yapılar ve binalarla hiçbir ilgisi olmadığını, sanal turizmi geliştirmeye yönelik bir proje üzerinde çalışmanın hücresel iletişim ağları ile ilgili bilgi edinmeyi gerektirmediğini, kablosuz ve internet ağları ile 3D teknolojisiyle sokak fotoğrafçılığının münhasıran resmi kurumların yetki alanında olduğunu bildiğini belirtti. 

Ayrıca topladığı bilgilerin başlangıçta iddia ettiği gibi "navigasyon haritaları" geliştirmekle hiçbir ilgisi olmadığını da kabul etti. Amerikalı şirketten 2021'den Aralık 2023'e kadar aldığı toplam para miktarının yaklaşık 200 bin dolar olduğunu söyledi.

Hadi A. : Sadece düşman istihbarat teşkilatlarının talep ettiği bir görevi yerine getirdim

Hadi A. ile ilgili soruşturmada şunlar ortaya çıktı: 1 Ocak 2024'te tutuklanan (1981 doğumlu) Muyhiddin H. ile çalıştığını belirtti. Kasım ve Aralık 2021 ile Kasım ve Aralık 2022 arasında, aynı ekipmanı kullanarak Cel ed-Dib, ed-Dabbiye, Cunye, Safra, el-Bor, Nehr İbrâhim, Cubeyl, Amşit, Halat'tan kıyı şeridini gidiş geliş tek başına araştırdığı, ek olarak Burmana, Fanar, Mansuriye, Dekvane, Burc Hammud, Beyt Mery, Baabda, Zalka, Antolyas, Beyt Şaar, Mazraat Yaşu, Dik el-Mehdi, Bikfaya, Adma, Aclatun Blune, Suheyla, Ceyta, Zouk Mosbeh, Zouk Mikail, Gadiir, Harissa, Daruun, Gosta, Kefer Hazir, Fatka, Gadras, el-Kafur, el-Muaysra, Yahşuş...

Görevinin, üstünde 360 derecelik yüksek kaliteli görüntüler çeken bir kamera bulunan şirkete ait bir arabayı sürmek olduğunu ve arabanın içinde coğrafi konumu belirlemek için bir GPS cihazına bağlı bir dizüstü bilgisayar bulunduğunu, Dalgaları taramak için SDR cihazı ve iki cep telefonu söyledi. Elde ettiği veri ve görüntülerin kalitesinin ancak güvenlik alanında kullanılabileceğini kabul etti. Belirli bir kişinin coğrafi konumunu, seyahat ettiği yeri ve kiminle birlikte olduğunu belirlemeye yardımcı olduğunu bildiğini ifade etti.

Hadi A. dedi ki: Muhyiddin H. Proje üzerinde çalışmaya devam etmek için Kasım 2023'te kendisiyle temasa geçtiğini ve ona, arabayı Beyrut'un ana arterler ve tali caddelerinden geçmesi koşuluyla, Beyrut ve Dahiye’nin güneyini de içeren ve buraların kapsanması gereken coğrafi bir harita gösterdi. 

Bu kapsamda, arabayı ve ekipmanı sabahleyin Muhyiddin H.'nin Tallet el-Khayyat'taki evinden saat sekiz ile öğleden sonra üç arasında, gündüz saatlerinde fotoğraf çekmek üzere beş günlük bir süre boyunca gündüzleri çekim yaptığını ifade etti.

Hadi A. Sorguda verdiği ifade de başlangıçta teklifi reddettiğini çünkü başkentin ve banliyölerinin yüksek kaliteli 360 derecelik teknolojiyle ve içindeki dalgaların kapsamlı bir incelemesiyle fotoğraflanmasının yalnızca düşman ve yabancı istihbarat teşkilatları tarafından talep edilebilecek bir görev olduğunu düşünüyordu. 

Özellikle talebin İsrail'in Gazze ve Güney Lübnan'a yönelik saldırganlığıyla aynı zamana denk gelmesi nedeniyle, konunun arkasında İsrail istihbaratının olduğundan "emin" olduğunu ekledi. Muhyiddin H.'ye açık bir şekilde bu işten şüphe duyduğunu söylediğini söyledi. 

Arkadaşı ona, Lisansları veren kuruluşu belirtmeden veya varlığını kanıtlayan herhangi bir belge göstermeden, görevin lisanslar altında resmi olarak yürütüldüğüne inandırdı. O, Muhyiddin H. Onu geri aradığını ve görevinin yalnızca güney banliyöleriyle sınırlı olması koşuluyla teklifi kabul etmesi konusunda ısrar ettiğini, kendisinin de İşsiz olduğu ve paraya ihtiyacı olduğu için kabul ettiğini söyledi.

Kapsamlı zemin etüdü ve 56 bin yüksek kaliteli görüntü

Hadi, 4 Aralık 2023 ile 15 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında yedi günlük bir süre boyunca yukarıda belirtilen ekipmanlarla donatılmış arabayla olimpik Şehri, Bir Hasan, el-Canah, el-Uzai, Kefer Şima, Şuveyfat, Hadas, Saintriz, el-Camus, el-Sfeyr ve Ayn er-Rummane, Saint Mikail Kilisesi, el-Muşarrafiye, el-Gbeyri, Nazlet er-Rehab, Havaalanı Yolu, Rasulu Azam Camii, Burc el-Baracne, Seyyid Hadi Nasrallah Otoyolu, Zaglul Kavşağı, Bir el-Abd, el-Marayjeh, es-Selam mahallesi, ta Lübnan Üniversitesi'ne kadar. Muhyieddin H.'nin tutuklandığını öğrenmesi üzerine 2023 yılı sonunda Hadi A. WhatsApp uygulamasında kendisine verilen görevle ilgili bu görevde onunla çalışmak istemediğini gösteren yazışmalar dışında tüm konuşmaları, ses kayıtları, kısa mesajları, sokak haritaları ve Mohyiddin H.'ye gönderdiği ses kayıtlarını sildiğini söyledi.

Gözaltına alınanlarda hangi cihazlar ele geçirildi?

İddia edilen Amerikan şirketi Muhyieddin H. Davalının soruşturmacılara yaptığı açıklamaya göre, şirketin bilgi talep ettiği sokak ve alanlarda uzman bir teknisyenin kullandığı bir arabanın içine yerleştirilen gelişmiş ekipman ve cihazlarla şunları talep etti.

- GPS cihazına bağlı bir dizüstü bilgisayar ve antene bağlı bir SDR cihazı. Bu bölümün görevi, arabanın geçtiği yollarda dalgaları izlenen tüm ara hücresel istasyonların koordinatlarını belirlemek ve her istasyonun dalga şiddetini belirlemektir. Tur bittikten sonra teknisyen, toplanan bilgi ve verileri kaydettikten sonra haftada iki kez Amerikan şirketinin sunucularına göndermeden önce uygulamayı kapatıyor.

- Görevi, gidilecek yolu belirlemek ve geçtiği her sokakta dalgaları ve gücü izlenen kablosuz internet ağlarının, wifi ve wifimax'ın koordinatlarını ve adlarını toplamak olan, GPS'e bağlı bir yönlendirici cihaz. Tur tamamlandıktan sonra bilgiler yönlendiriciden UPS hafıza klasörüne indirilir ve bu bilgi ve veriler her iş günü sonunda Amerikan şirketinin sunucularına gönderilir.

Alpha ve Touch SIM kartlarla donatılmış ve görevi iki telefonun geçtiği her noktanın konumunu, bağlı oldukları ara iletim istasyonunu ve iletimin iletimini belirlemek olan şirketin indirdiği bir uygulamayla donatılmış iki cep telefonu her telefonun bağlı olduğu ara istasyona yakın istasyonlar. Navigasyonu tamamladıktan ve uygulamayı kapattıktan sonra telefon, tüm bilgi ve verileri otomatik olarak Amerikan şirketinin sunucularına gönderiyor.

- Arabanın tavanına monte edilmiş iki ön ve arka fotoğraf lensiyle donatılmış GO PRO MAX kamera, her iki saniyede bir fotoğraf hızında 360 derecelik görüntüler yakalar ve bunları kameranın içinde bulunan bir hafıza klasörüne kaydeder. Teknisyen, turu tamamladıktan sonra görüntüleri dizüstü bilgisayara indiriyor ve Amerikan şirketinin sunucularına gönderiyor. Sonuç olarak, Amerikan şirketi artık teknisyenin seyahat ederken geçtiği her şeyin koordinatlarına sahip ve her istasyonun dalgalarının gücünü belirten, dalgaları izlenen tüm ara hücresel istasyonlar.

- Frekansları izlenen tüm wifi ve wifimax ağlarının adları.

- Her fotoğrafın çekildiği yerin koordinatlarıyla birlikte, aracın yolunun her iki saniyede bir 360 derecelik bir fotoğrafını çeker.

Bilişim şubesindeki teknik şubenin ele geçirilen cihazları ortaya çıkarmasıyla bunların ileri teknolojiye sahip üç sistem olduğu ortaya çıktı:

Bunlardan ilki, cep telefonlarının dinlenmesi ve yerinin belirlenmesi için GSM sistemi ile çalışan hücresel istasyondur. Genellikle güvenlik servisleri tarafından istasyonlara bağlı telefonların dinlenmesi ve 2g, 3g ve 4g sistemlerindeki kontrol kanallarının izlenmesi amacıyla kullanılır. Bu sistem aynı zamanda kendi yazılımı ve sessiz SMS teknolojisini kullanarak belirli bir alandaki cep telefonlarının konumlarını da bilebilmektedir.

- İkincisi, biri Alfa ağına, ikincisi Touch ağına bağlı iki One Plus cep telefonu, 2G, 3G ve 4G sistemlerinde ağı tarayıp hizmet veren baz istasyonlarını ve komşu hücre istasyonları kayıt altına alan bir program içeriyor. Program, frekanslar, sinyal gücü, hizmet kalitesi, bant genişliği, her bölgede mevcut olan İnternet hizmetleri ve istasyon sayısı açısından tüm istasyon özelliklerini kaydeder. Bu bilgiyi kaydetmek ve dosyayı doğrudan ülke dışındaki bir sunucuya göndermek için telefonda bir paralel programı çalıştırılır. Bu sistem genellikle ülkedeki cep telefonu operatörleri ve güvenlik kurumları tarafından belirli bir bölgeye hizmet veren istasyonları tanımlamak için kullanılıyor. Bu bilgiler Ulaştırma Bakanlığı'nın mülkiyetindedir ve önceden onay alınmadan bunların elde edilmesine izin verilmez.

Üçüncüsü, WifiMax ağları ve Wi-Fi ağlarının İnternet hizmetleri sağlamasına yönelik bir tarayıcıdır. Bu cihaz, belirli bir bölgedeki Wi-Fi ağlarının tüm özelliklerine ilişkin tüm teknik bilgileri bilebilir, ağ adresini ve coğrafi aralığını belirleyebilir, dosyaları kaydedebilir ve bunları anında ülke dışındaki bir sunucuya gönderebilir. 

Bu veriler münhasıran güvenlik hizmetlerinin ve iki telefon şirketinin kontrolü altında olmalıdır ve bilgilerin hassasiyeti göz önünde bulundurularak hiçbir tarafın yetkili makamlardan onay ve önceden yazılı resmi talep almadan bu bilgilerin açıklanmasına ilişkin bir işlem yapmasına izin verilmemelidir. Bu hassasiyet, bilgilerin gizliliği ve ağların dış tarafların izinsiz girişlerine maruz kalma olasılığından dolayıdır.

Çeviri: YDH

 



Makaleler

Güncel