İsrail medyası: İsrail yalnız bırakıldı

img
İsrail medyası: İsrail yalnız bırakıldı YDH

İsrailli bir askeri analist, İsrail rejiminin yalnız bırakıldığını; çünkü ABD malzemelerinin hâlâ gelmesi garanti olan tek malzeme olduğunu söyledi.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Kanal 13'ün İsrailli askeri ilişkiler analisti Alon Ben David, The Economist'in dün yayınlanan yeni kapağında, “sert rüzgârlara karşı tek başına dalgalanan ve bir sopa sayesinde zar zor tutunan bir İsrail bayrağının” resmedilmesini ele aldı.

Ben David, silah tedarik zincirinin kesintiye uğramasının, İsrail'in Gazze'yi işgali üzerindeki olası yansımalarına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Ben David kapakta tasvir edilen “acı gerçeklerden” yakınarak, “birçok eski dost ülkenin kaybına” dikkat çekti. Ben David, Amerikan silah sevkiyatlarının şimdilik etkilenmediğini teyit ederken, diğer kilit müttefiklerle ilgili ortaya çıkan “endişelerin” altını çizdi.

Özellikle Kanada'nın ambargo uyguladığına dair haberlere dikkat çeken Ben David, Kanada'nın İsrail’e komple silah sistemleri ve mühimmat satmaktan kaçınsa da silahların önemli parçalarını tedarik ettiğini açıkladı.

Bu durumun, “bu bileşenlere dayalı savaş sistemleri üreten İsrail endüstrilerinin tedarik zincirlerini sekteye uğratabileceğini” vurgulayan Ben David, benzer şekilde, “özellikle gece görüş ekipmanları ve çeşitli elektronik parçalarla ilgili olarak İngiliz tedarik hatlarındaki potansiyel aksaklıkların etkisinin” altını çizdi.

Ben David, asıl sorunun, bu gelişmeleri İsrail’in pek de lehine olmayan daha geniş çaplı uluslararası değişimlerin göstergesi olarak görmekten kaynaklandığı uyarısında bulundu.

Askeri analist, kontrol edilmediği takdirde, bu tür eylemlerin diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya sevk edebileceği ve İsrail rejiminin küresel silah pazarındaki yalnızlığını daha da arttırabileceğinin altını çizdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, ülkesinin İsrail rejimine gelecekteki silah ihracatını durduracağını söylemişti.

İsrail rejiminin Dışişleri Bakanı Israel Katz ise karara ilişkin yaptığı yorumda "Kanada hükümetinin İsrail'in kendini savunma hakkını baltalayan bir adım atması esef verici." demişti.