Blinken Netanyahu'yu uyardı: İsrail'in varlığı risk altında

img
Blinken Netanyahu'yu uyardı: İsrail'in varlığı risk altında YDH

Blinken, İsrail mevcut şekilde yoluna devam etiği takdirde Hamas'ın Şerit'teki operasyonlarını sürdüreceğini ve bu tür koşulların gelecekte daha fazla tırmanmaya zemin hazırlayacağını söyledi.




YDH- Axios’ta yayımlanan bir habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi’ni İsrail'in varlığının tehlikede olduğu ve "çok geç olana kadar bunu fark edemeyebilecekleri" konusunda özel olarak uyardı.

Axios'a konuşan kaynak Blinken'in toplantı sırasında Gazze'de savaş sonrası dönem için tutarlı bir strateji geliştirmenin aciliyetini vurguladığını söyledi.

Kaynak, böyle bir plan olmadan İsrail'in kontrol altına almakta zorlanacağı zorlu bir isyanla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Kaynağa göre Blinken, "Tutarlı bir plana ihtiyacınız var, yoksa Gazze'de sıkışıp kalırsınız" dedi.

Blinken ayrıca, İsrail mevcut şekilde yoluna devam edecek olursa Hamas'ın Şerit'teki operasyonlarına devam edeceğinden emin olduğunu ve bu tür koşulların gelecekte daha fazla tırmanmaya zemin hazırlayacağını ifade etti.

Kaynağa göre, Blinken'in sözlerinin ardından Netanyahu'nun "On yıllar boyunca elimiz kolumuz dolu olacak" dediği duyuldu.

Görüşmenin ardından Netanyahu yaptığı açıklamada İsrail'in "Gazze'deki sivil nüfusun savaş bölgelerinden tahliye edilmesi ve insani ihtiyaçların karşılanması ihtiyacını kabul ettiğini ve bu doğrultuda harekete geçtiklerini" söyledi.

Netanyahu şöyle devam etti: "Ancak Blinken'e Refah'a girmeden ve orada kalan taburları dağıtmadan Hamas'ı yenemeyeceğimizi de söyledim. Ona bunu ABD desteğiyle yapabileceğimizi umduğumu ama gerekirse tek başımıza yapacağımızı ifade ettim."

Şu anda bir milyondan fazla Filistinli Refah'a sığınmış durumda. Güney Afrika kısa bir süre önce Uluslararası Adalet Divanı'ndan, yaklaşmakta olan bir katliamı önlemek için hükümler eklemesini talep etmişti.

Buna karşılık UAD, 26 Ocak 2024 tarihinde halihazırdaki hükümler dışında hiçbir ilave tedbir alınmayacağını belirten bir karar yayınlamıştı. Divan ret kararını 26 Ocak'ta alınan kararın yeterli olduğu gerekçesiyle gerekçelendirmişti.

UAD'nin kararında, "Bu tehlikeli durum, Mahkeme'nin 26 Ocak 2024 tarihli kararında belirttiği ve Refah da dahil olmak üzere tüm Gazze Şeridi'nde geçerli olan geçici tedbirlerin derhal ve etkili bir şekilde uygulanmasını gerektirmektedir ve ilave geçici tedbirlerin belirtilmesini gerektirmemektedir" denilmektedir.

BM Güvenlik Konseyi, sürdürülebilir ve kalıcı bir ateşkes içermediği için ABD tarafından hazırlanan bir karar tasarısını reddetmek üzere oy kullandı. Bu nedenle Cezayir, Çin ve Rusya kararı veto etti.

Çin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Jun, çağrının Gazze soykırımının devamını sağlayacak bir ateşkesin ön koşullarını oluşturduğunu söyledi.

Rusya'nın elçisi Vassily Nebenzia ABD'nin kararını "standart bir Amerikan aldatmacası" olarak nitelendirdi ve Rusya'nın, hiçbir yere varmayan ateşkes çağrılarına tahammül etmediğini vurguladı.

Nebenzia, "Amerika'nın kararının amacı, zaman kazanmaktır ve İsrail'in cezadan kaçabilmesi için siyasileştirilmiştir" dedi.

Cezayir temsilcisi ise Cezayir'in daha önce hazırladığı bir karar tasarısının reddedilmesinden yakındı.

Cezayir'in BM temsilcisi Amar Bendjama, Konsey'in şubat ayı sonunda Cezayir'in karar tasarısını kabul etmesi halinde binlerce masum insanın hayatını kaybetmesinin önlenebileceğini söyledi.