BM: İsrail'in işlediği suçlar Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni 50 yıl meşgul edebilir

img
BM: İsrail'in işlediği suçlar Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni 50 yıl meşgul edebilir YDH

BM'nin özel raportörü, İsrail'in yaklaşık altı aydır Gazze Şeridi'nde işlediği suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni 50 yıl boyunca meşgul edebileceğini söyledi.




YDH- BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları durumuyla ilgili Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in yaklaşık altı aydır Gazze Şeridi'nde işlediği suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) önümüzdeki 50 yıl boyunca meşgul edebileceği uyarısında bulundu.

Albanese bu uyarıyı X hesabından, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde silahlı insansız hava aracı kullanarak dört Filistinli sivili öldürdüğünü gösteren bir video yayınladığı paylaşımda yaptı.

BM raportörü, "İsrail'in sadece son altı ay içinde Gazze'de işlediği uluslararası suçlara ilişkin muazzam miktarda kanıt, özellikle de mevcut yargılama hızıyla, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni önümüzdeki elli yıl boyunca meşgul edebilir" dedi.

Albanese, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı işlediği suçların devam ettiği bir dönemde Gazze'de hesap verebilirliğe "her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu" vurguladı.

Gazze merkezli Filistin direnişinin, İsrail rejiminin Filistin halkına karşı işlediği yoğun suçlara karşılık olarak işgal altındaki topraklara yönelik sürpriz Aksa Fırtınası Operasyonu'nu gerçekleştirmesinin ardından İsrail 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne savaş açmıştı.

Gazze merkezli sağlık bakanlığına göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 32 bin 142 Filistinli hayatını kaybetti ve 74 bin 412 kişi de yaralandı.

Şu anda bir milyondan fazla Filistinli Refah'a sığınmış durumda. Güney Afrika kısa bir süre önce Uluslararası Adalet Divanı'ndan, yaklaşmakta olan bir katliamı önlemek için hükümler eklemesini talep etmişti.

Buna karşılık UAD, 26 Ocak 2024 tarihinde halihazırdaki hükümler dışında hiçbir ilave tedbir alınmayacağını belirten bir karar yayınlamıştı. Divan ret kararını 26 Ocak'ta alınan kararın yeterli olduğu gerekçesiyle gerekçelendirmişti.