Lübnan sınırındaki İsrailli yerleşimciler: Neler yaşadığımızı anlamıyorsunuz

img
Lübnan sınırındaki İsrailli yerleşimciler: Neler yaşadığımızı anlamıyorsunuz YDH

Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım harekatından sonra Lübnan direnişinin İsrail sınırında operasyonlarını artırması, sınır bölgelerindeki yerleşimcilerde daimi panik haline neden oldu.




YDH - Yedioth Ahronot gazetesinde yer alan haberde, sınır yerleşimlerinde Yahudilerin kutladığı Purim bayramının bu yıl 'neşeli olmaktan ziyade hüzünlü geçtiği' belirtildi.

Celile bölgesinde kalan az sayıdaki İsrailli yerleşimci sığınaklara çekildi ve bölgede tatil mekanları kapalı kaldı.

Bölgeden bir turizm işletmecisi olan Rafael Naveh, gazeteye verdiği demeçte "Bir yıl önce binlerce ziyaretçiyle şenlikli bir Purim etkinliği kutladık ve ne yazık ki bu yıl alan ıssız kaldı," dedi.

Bölgeyi burada konuşlu işgal ordusu askerler dışında kimsenin ziyaret etmediğine dikkat çeken Naveh, "Uzaktan gelen patlamalar ve tepemizde uçan savaş uçaklarının gürültüsünü işitiyoruz. Bu çok kaotik bir gerçeklik, belirsizlik dolu ve kuzeyin unutulduğu ve terk edildiği hissiyatı çok ağır. Güvenlik ve geçim kaynağı yok," ifadesini kullandı.

Sezonu açması beklenen yüzlerce işçi evlerinde, bazıları tahliye edildi ve işe geri dönmeyecek.

Bir başka turizm işletmecisi olan Guy Yarmak, "Bu sene iyi yağış aldık ve su yollarının en hızlı akışında ve tüm İsrail'in kuzeyinin yeşil ve güzel hale gelmesiyle inanılmaz bir rafting sezonu bekleniyordu," dedi.

Yarmak, "Buradaki gerçekliğimize mutlak bir belirsizlik eşlik ediyor. Daha dün bölgeye iki insansız hava aracı düştü. Güvenlik durumu kuzey turizmi için iyimser olmaya izin vermiyor. Bu haliyle Celile'de yaz da üzücü ve gergin geçecek," yorumunu yaptı.

Yukarı Celile yerleşiminin başındaki Giora Zaltz, pazartesi günü sirenlerin gelen insansız hava araçlarına karşı uyarıda bulunduğunu, ancak yakınlara düştükten sonra bunun gerçekleştiğini söyledi.

Zaltz, "Bunu İsrail orduusunun Baalbek'teki yanıtı izledi ve gece Hula Vadisi ve Golan Tepeleri'ne 50 roket atıldı. Her şey normalmiş gibi hayatımıza devam ediyoruz. Bu şekilde devam edemeyiz," diye kaydetti.

Gazeteye konuşan bir yerleşim sakini ise "Neler yaşadığımızı anlamıyorsunuz. Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde başımızı örterek güvenli odalara koştuk. Sanki füzeler arka bahçemize düşüyor gibiydi. Bölgedeki açık alanlara onlarca roket düştü," dedi.



Makaleler

Güncel