Netanyahu hükümetini kurtarmak için dincilere teslim oldu

img
Netanyahu hükümetini kurtarmak için dincilere teslim oldu YDH

İsrail ordusundaki asker açığını kapatmak için Haredilerin askere alınmasını öngören yasa tasarısı, Netanyahu hükümetini tehdit etmeye devam ediyor




YDH- Beyrut merkezli el-Meyadin haber kanalının İsrailli yayın kuruluşu Kan’dan aktardığına göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Likud partisindeki bakanlara, tartışmalı Haredi yasa tasarısından vazgeçmeyeceğini, çünkü bu olmadan ‘hükümet’ olmayacağını söyledi. 

İsrail ordusu Gazze ve Lübnan cephelerinde verdiği ağır kayıplar nedeniyle asker açığını gidermek için Haredi diye adlandırılan aşırı dinci Yahudilerin askere alınması gündeme getirilmişti.

Harediler askere alınmaları halinde İsrail’i daimi olarak terk etme tehdidinde bulunurken Netanyahu da Haredilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlatmıştı.

Haredilerin askere alınması konusu Netanyahu kabinesinde ciddi çatışmalara sebep oluyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yeni yasanın sunulması için son tarih yaklaşırken, ultra-Ortodoks Haredi Yahudilerine İsrail ordusundan genel muafiyet tanınması konusunda ‘esneklik’ gösterme konusundaki isteksizlikleri nedeniyle koalisyon üyelerine yönelik eleştirilerini dile getirdi.

"Önümüzdeki Salı günü, askere alma meselesine ilişkin bir karar önerisi başbakan tarafından, kendi inisiyatifiyle hükümete sunulacak," diye vurguladı. 

Gallant "Benim pozisyonum değişmedi. Tüm koalisyon grupları tarafından kabul edilmeyen hiçbir önerinin tarafı olmayacağım ve benim liderliğim altında güvenlik sistemi bunu yasama için sunmayacak." dedi.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, Haredi yasa tasarısının bu hafta kabul edilmesi halinde Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz'ın Ulusal Birlik partisini hükümetten çekmesi gerektiğini söyledi.

 Kan'a konuşan Lapid, "Zorunlu askerlik yasası Salı günü geçerse, Gantz ve [bakan Gadi] Eisenkot hükümetten ayrılmalı" dedi. 

Kanal 12'nin Pazar günü yayımladığı bir haberde de zorunlu askerlik yasasının geçirilmesi sürecinin ancak Haziran sonunda Knesset'in tatile girmesinden önce başlayacağı belirtiliyor. Planlanan yasa önümüzdeki Salı günü bakanlar arasında görüşülecek. 

Bu açıklama, Gazze Şeridi ve kuzey cephesinde önemli kayıplar veren işgal güçlerinin saflarını güçlendirme çabalarında bir başka engele işaret ediyor. 

Dahası Gallant, onay için sunmayı planladığı herhangi bir zorunlu askerlik yasasının tüm savaş kabinesi üyelerinin desteğini alması gerektiğinde ısrar etti.

Çarşamba günü İsrail basınında yer alan haberlere göre Netanyahu'nun savaş kabinesini feshetme ve kararları genişletilmiş bir koalisyon hükümetine havale etme olasılığını değerlendirdiği belirtilirken, İsrail’de karar alma çevrelerindeki krizler artmaya devam ediyor. 

İsrailli yetkililer kritik karar alma sürecini Netanyahu, Yoav Gallant, "Ulusal Birlik" liderleri Benny Gantz ve Gadi Eizenkot ile Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'den oluşan ve savaş kabinesi olarak adlandırılan beş üyeli bir konseyde topladı.

Bununla birlikte, İsrail'in Gazze'ye yönelik 170 gündür devam eden soykırımına paralel olarak, rejim belirlediği savaş hedeflerine ulaşamadığı için iç anlaşmazlıklar arttı.

Savaşın idaresi ve esir anlaşmasıyla ilgili müzakerelere ilişkin görüş ve tutumlardaki aşırı çatışmaların ortasında, ultra-Ortodoks Haredi Yahudileri Tevrat’taki doktrinel gerekçelerle İsrail ordusunda görev almayı reddediyor ve bu da onları işgal altındaki Kudüs'te "İsrail’e hizmet etmektense ölmeyi tercih ederiz" sloganıyla protesto gösterileri düzenlemeye sevk ediyor.

 



Makaleler

Güncel