BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen kararda devam etmekte olan kutsal Ramazan ayı boyunca "kalıcı ve sürdürülebilir'' acil bir ateşkes talep edilmişti.
YDH- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de Ramazan ayı boyunca acil ateşkes yapılmasını öngören karar taslağını kabul etti.
Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan 10 üyesinden 8'i tarafından hazırlanan karar taslağı tutukluların karşılıklı olarak ‘derhal ve şartsız’ serbest bırakılması ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin önündeki ‘tüm engellerin’ kaldırılması çağrısında bulunuyordu.
Cezayir, Ekvador, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısını Amerikan rejimi bu kez veto etmedi ve çekimser oy kullandı.
Oylamadan önce AFP'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat, taslağın BMGK'nın daimi olmayan üyeleri tarafından sunulduğunu söylemiş ve "Son dakikada bir değişiklik olmazsa kararın kabul edilmesini ve ABD'nin karşı oy kullanmamasını bekliyoruz" demişti.
Gazze savaşı boyunca İsrail ordusuna en büyük askeri yardımı sağlayan Amerikan rejimi, daha önce ikisi ‘derhal’ ateşkes çağrısında bulunan üç karar tasarısını, veto etmişti.
Washington rejimi ayrıca daha önce Gazze'ye yardım etmeyi amaçlayan ve çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunan karar tasarılarında da iki kez çekimser kalmıştı.
Bugün kabul edilen tasarı, 14 “evet” ve 1 “çekimser” oyla kabul edildi. Bu sonuçla Amerikan rejimi Birleşmiş Milletlerde bir kez daha İsrail için yalnız kalmış oldu.
Karar tasarısında yer alan ‘daimi ateşkes’ ifadesinde mutabık kalan Amerikan rejimi, son anda tasarı metninde değişiklik talep ederek ‘daimi’ ifadesini ‘kalıcı’ ile değiştirdi.
Böylelikle, ABD’nin ateşkes sürecine esneklik katmış olduğu düşünülüyor.
Rusya’nın oylama öncesinde ifadeyi ilk haline çevirmeye yönelik değişiklik önerisi ise Amerikan rejimi tarafından tarafından veto edildi.
Kararda, Güvenlik Konseyi’nin Filistin meselesine ilişkin şimdiye kadar kabul edilen kararları hatırlatıldı ve tüm tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna uyma yükümlülüğü bulunduğu belirtildi.
Sivil ve sivil altyapılara yönelik saldırılar ve her türlü terör eyleminin kınandığı kararda, Gazze Şeridi’ndeki feci insani durum hakkında derin endişe duyulduğu vurgulandı.
Ramazan ayında tüm tarafların saygı göstereceği acil ateşkes sağlanması, bunun kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüştürülmesi ve Filistin direnişinin elindeki tüm İsrailli tutukluların acil ve şartsız olarak serbest bırakılması istenirken kararda ayrıca İsrailli tutuklulara insani ve tıbbi yardımlarının karşılanması için erişim sağlanması istendi.
Kararda, taraflara esir tuttukları kişilere yönelik uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.
Gazze Şeridi’ne insani yardım sevkiyatının acilen artırılması gerektiğinin öneminin altı çizilen kararda, aynı zamanda sivillerin korunması ve gerekli insani yardımların sağlanması için tüm engellerin kaldırılması talep edildi.