New York Times: Hizbullah Kuzey’i girilmez bölgeye çevirdi

img
New York Times: Hizbullah Kuzey’i girilmez bölgeye çevirdi YDH

The New York Times gazetesi, Hizbullah’ın Kuzey’deki yerleşim yerlerini girilmez bölgeye çevirdiğini belirtti.




YDH- The New York Times gazetesi, Lübnan sınırında İsrail’in kuzey yerleşimlerinin terk edilmiş durumda olduğunu ve İsrail hükümetinin Hizbullah'a etkili bir zafer kazandırdığını yazdı.

Söz konusu gazete, işgal topraklarının kuzey bölgesinin İsrail tarihindeki ilk toplu tahliyesi çerçevesinde, kuzey sınırında yaşayan 60 binden fazla İsrailli yerleşimciye evlerini boşaltmaları talimatı verildiğini kaydetti.

Habere göre, Lübnan'dan atılan tanksavar füzeleri onlarca yerleşimcinin evine zarar verirken, tahliyeyi reddeden yerleşimciler görünür hedef haline gelmemek için geceleri ışıkları açmaktan kaçınıyor.

Gazete, "Kuzeydeki yerleşim yerleri neredeyse terk edilmiş ve yasaklanmış durumda; İsrail askeri kontrol noktaları da sınırdan bir mil veya daha uzakta bulunan yerleşim yerlerine girişi engelliyor" ifadelerine yer verdi.

Yerleşimcilerin tahliye emirleri konusunda İsrail hükümetine yönelik eleştirilerinin olduğuna dikkat çeken gazete, bazılarının İsrail hükümetinin zayıflık gösterdiğini ve Hizbullah'a gerçek bir zafer kazandırdığını söylediğini kaydetti.

Yaklaşık 24 bin kişinin yaşadığı Kiryat Şimona yerleşiminde şuan yalnızca 1500 kişinin yaşadığı kaydedilirken, geri kalanı ise yaklaşık 220 otele dağıtıldığı belirtildi.

Şehirdeki bankalar ve alışveriş merkezlerinin kapalı olduğu bildirilerek, askerlere ‘şavurma’ ve ‘falafel2 servisi yapan tek bir küçük restoranın bulunmadığı ifade edildi.

Demir Kubbe'nin Hizbullah füzeleriyle mücadeledeki etkinliğine ilişkin olarak ise gazete, “Demir Kubbe, Hizbullah'ın ateşlediği tüm füzeleri engelleyemiyor. İsrail'in yerden alçaktan uçan, saniyeler içinde ve hiçbir uyarı yapmadan hedefleri vuran akıllı ve hassas füzelere anında tepki vermesi mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

Gazete, bir aydan fazla süren 2006 savaşı da dahil olmak üzere geçmişin en sert çatışmalarında bile İsrail’in sınır yerleşimlerini hiçbir zaman resmi olarak boşaltmadığını kaydetti.

New York Times, İsrailli bir çiftçi olan 53 yaşındaki Eitan Davidi'nin şu sözlerini aktardı: “Hizbullah'ın Rıdvan güçleri sınır çitinin ötesinden bizi izliyor. Tüm toplumu, rutinlerimizi ve işyerlerimizi incelediler. Ne zaman geldiğimi, ne zaman gittiğimi biliyorlar. Bütün çocuklarımı tanıyorlar.”

Hizbullah’ın 8 Ekim’den itibaren başlattığı saldırılar çerçevesinde İsrail’in kuzey yerleşimlerinden 100 bin yerleşimcinin evlerini terk ettiği kaydediliyor.