Mutteki:Buşehr santrali uluslar arası standartlara uygun

img
Mutteki:Buşehr santrali uluslar arası standartlara uygun YDH

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İran’ın güneyinde yer alan Buşehr nükleer




SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İran’ın güneyinde yer alan Buşehr nükleer santralının güvenlik açısından dünya standartlarına uygun olduğunu ve bu konuda Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yaptıklarını söyledi.

 

Fars Körfezi’nin Güvenliği ve Konumu adlı bir toplantıya katılmak için Bahreyn’in başkente Mename’de bulunan Mutteki, düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

 

Buşehr nükleer santralının yeterli güvenliğe sahip olmadığı yönünde bazı iddialarla ilgili bir soruya cevap veren Mutteki, “Bu doğru değil; zira Buşehr nükleer santrali ile Fars Körfezi ülkeleri arasında en az 100 km. mesafe var. Halbuki bizim kendi halkımız ile santral arasındaki uzaklık 2 km.dir. Bu da halkın hiçbir kaygısı olmadan yaşadığını gösteriyor. Santralın güvenliğine dair uluslar arası standartlar tamamen mevcuttur ve UAEK da, nükleer santralın faaliyetlerini her açıdan gözetlemektedir” dedi.

 

İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu tekrarlayan Mutteki, bu konuda hiçbir şüphemiz yok diyerek, bölge ülkelerine teklifte bulunarak “Bölgede isteyen ülkeler,  uzmanları ve basın mensuplarıyla santrale gelsinler ve yakından görsünler” dedi.

 

Bu arada bugün İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak 5+1 (Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya)  Grubu’nun yapacağı oturumun gündemine dair BBC’nin diplomatik kaynaklardan naklen verdiği habere göre, oturumda İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu vurgulayan ve yaptırıma karşı çıkan Rusya’nın ikna edilmesi için çalışmaların yapılacağı anlaşılıyor.

 

Amerika, Rusya ve Çin’den, İran’a yaptırım kararına onay vermesini isterken, bu ülkeler ABD’nin tek yanlı siyasetlerinin dünya güvenliğini tehdit ettiğini bildirerek yaptırım yönündeki politikalara bu zamana kadar karşı çıktılar.

 



Makaleler

Güncel