İsrail para birimi şekel değer kaybetmeye devam ediyor

img
İsrail para birimi şekel değer kaybetmeye devam ediyor YDH

ABD'nin Siyonist rejime Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırmaması yönündeki ısrarı nedeniyle yaşanan gerginlik devam ederken, İsrail para birimi şekelde değer kaybı sürüyor.




YDH - Şekel bugün dünyanın başlıca para birimleri karşısında keskin bir şekilde zayıflıyor. 

Öğleden sonra bankalar arası işlemlerde şekel, dolar karşısında yüzde 0,93 düşüşle 3 bin 656 ve avro karşısında yüzde 1,38 düşüşle 3 bin 971 seviyesinde bulunuyor.

İsrail Merkez Bankası, temsili şekel-dolar kurunu perşembe gününe göre yüzde 0,499 artışla 3,622 olarak, temsili şekel-avro kurunu ise yüzde 0,349 düşüşle 3 bin 917 olarak belirledi. Purim tatili nedeniyle dün yeni bir kur belirlenmedi.

Prico Risk Yönetimi, Finans ve Yatırım CEO'su Yossi Fraiman, Globes gazetesine yaptığı açıklamada "Netanyahu ile Biden arasındaki gerilimin tırmanması, İsrail para birimindeki varlıklarını azaltan ve döviz satın alan yabancı yatırımcıların tepkisine neden oldu. Bu da paranın 3,66 seviyesine kadar değer kaybetmesine yol açtı," dedi.

Şekel-dolar kurunun, şekelin 3,70'in üzerine kadar değer kaybettiği geçtiğimiz ayki aralıkta işlem görmeye devam ettiğini kaydeden Fraiman, "İhracatçılar tarafından yapılan döviz satışlarıyla durduruldu. Bu ayın sonunda ve nisan ayının başında, döviz arz ve talebinin anormal boyutlara ulaşması nedeniyle döviz kurunda dalgalanma beklenebilir," ifadesini kullandı.

Mizrahi Tefahot Bank baş ekonomisti Ronen Menahem ise "Bu sabah şekelin dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybettiğini gördük. Değer kaybı, doların avro karşısında zayıflamasına rağmen gerçekleşiyor, bu da İsrail para biriminin zayıflamasının iç nedenlerden kaynaklandığı anlamına geliyor," diye konuştu.

Menahem, "İlk neden, ABD ile yaşanan keskin anlaşmazlık ve diplomatik konuları çevreleyen genel atmosferin yanı sıra zorunlu askerlik yasasının desteklenmesindeki zorluklar ve anlaşmazlıklara ilişkin son haberlerle ilgili," değerlendirmesini yaptı.