Her şeye rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret istikrarlı bir şekilde sürüyor

img
Her şeye rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret istikrarlı bir şekilde sürüyor YDH

Erdoğan, Netanyahu'yu Hitler'e benzetse de, Erdoğan'a bağlı şirketler İsrail ile devam eden ticareti aktif olarak teşvik ediyor.




YDH- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Bünyamin Netanyahu'nun Gazze'deki eylemlerini yüksek sesle kınamasına rağmen, Türkiye 2024 yılında da İsrail'le güçlü ticari bağlarını sürdürdü.

Trading Economics, Türkiye'nin yalnızca Ocak ayında İsrail'e yaklaşık 319 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiğini ortaya çıkardı. Türkiye, Ekim-Aralık 2023 döneminde İsrail'e 1,1 milyar dolar değerinde mal ihraç etmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu Dış Ticaret İstatistikleri Veri Tabanı'nda İsrail'e ihraç edilen değerli metaller, kimyasallar, böcek ilaçları, nükleer reaktör parçaları, barut, patlayıcılar, uçak parçaları, silah ve mühimmat gibi çeşitli ürünler listelendi.

el-Monitor'un haberine göre Erdoğan, Perşembe günü seçim mitinginde kalabalığa "Netanyahu'yu Allah'a havale ediyorum" dedi. Erdoğan, daha sonra şunu ekledi: "Allah onun belasını versin."

Karar gazetesinin Cuma günü bildirdiğine göre, Türkiye'nin İsrail ile olan ticari faaliyetleri esas olarak Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'ne (MÜSİAD) bağlı şirketlerden etkileniyor. Bu dernek, Erdoğan'ın sert sözlerine rağmen Türkiye başbakanına verdiği destekle tanınıyor.

Karar'ın raporunda Evyap Holding, İÇDAŞ, Pamukkale Kablo, Eren Holding ve Tosyalı gibi İsrail'e ihracat yapmaya devam eden firmalar var. İlgili sektörler arasında tekstil, enerji, inşaat malzemeleri ve savunmayla ilgili ürünler yer alıyor.

Bu sırada, Erdoğan, AKP ve koalisyon ortakları İsrail ile ticari bağları kesmeyi düşünmedikleri için yoğun eleştiri altında.

el-Monitor, Cuma günü Yeni Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın şunları söylediğini bildirdi: "Bize 'Yeni Refah Partisi yüzünden kaybediyoruz' diyorlar. (AKP) Size kaybettiren biz değiliz, sizler İsrail'le ticareti sürdürerek zaten kaybediyorsunuz.''

Türk sivil toplum örgütü Mazlumder, bu ayın başlarında İsrail ile ticaret yapan Türk işadamları hakkında suç duyurusunda bulundu.

 



Makaleler

Güncel