İsrail, ABD'ye hazırlıksız yakalandı

img
İsrail, ABD'ye hazırlıksız yakalandı YDH

İsrail ve ABD arasında Güvenlik Konseyi karar metninin üslubu nedeniyle tırmanan kriz hakkında iki ülke arasında kapsamlı görüşmeler yapıldı.




YDH- İsrail ulusal gazetesi Israel Hayom'a göre, üst düzey İsrailli yetkililer gece boyunca ABD ile yoğun görüşmelerde bulundular; ancak "Beyaz Saray'ın bu kez veto etmeme konusunda ısrarcı olduklarını fark ettiler. İsraillilerin hayal kırıklığı kısa süre sonra bir çatışmaya yol açtı.

İsrail başlangıçta üslubunu yumuşatmak için ABD ile uzlaşmaya çalıştı. Bu başarısız olunca İsrail, Beyaz Saray'ı veto etmeye ikna etmeye çalıştı. Ancak bu da işe yaramayınca Netanyahu ABD'ye karşı sert açıklamalar yaparak krizi kamuoyuna duyurdu.

Israel Hayom'un edindiği bilgilere göre, gece boyunca Bakan Ron Dermer ile Beyaz Saray'ın üst düzey yetkilileri ve BM Büyükelçisi Gilad Erdan ile mevkidaşı Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield arasında sık sık görüşmeler yapıldı.

Daimi olmayan BM üyelerinin Rusya ve Çin'in desteğiyle önerdiği orijinal taslak, ABD tarafından yumuşatıldı.

Başlangıçta tutukluların serbest bırakılması ile ateşkes arasında hiçbir bağlantı yoktu; ama zamanla her iki konu da tek bir maddede birleştirildi; ancak İsrail'in, tutukluların serbest bırakılmasını ateşkesle ilişkilendirme talebi reddedildi.

Kararın destekçileri Hamas'ı kınamayı da reddederken, İsrail de "büyük dostundan" son saatlerde öneriyi veto etmesini istedi.

Tam o esnada, üst düzey İsrailli yetkililer ilk kez "Beyaz Saray'ın en üst düzeylerinde" bu kez veto etmeme konusunda ısrar ettiklerini duydular. ABD'nin en üstü vetoyu reddediyordu ve İsrail bunu ilk kez duyuyordu. Bu karar İsrail'i şaşırttı.

Başkan Joe Biden ve yardımcısı da benzer açıklamalarda bulunsa da Netanyahu'ya göre, İsrail düşmanlarının bu kez buna karşı kullanabileceği böyle bir karara izin vermeleri tehlikeli bir emsal teşkil ediyordu.

Bu noktada Netanyahu BM'de ABD vetosu alamayacağını zaten biliyordu; ama yine de bu talebini kamuoyuna açıkladı.

İsrail tarafında karara dahil olan yetkililer, "ABD İsrail'i desteklemiyorsa, önerilerini dinlemek üzere bir heyet göndermemiz için hiçbir neden yok" dedi. Bunun üzerine İsrail ertesi sabah yola çıkması gereken heyeti göndermeme kararı aldı. 

BM tarafından kabul edilen karar İsrail'de çok ciddi olarak görülüyor çünkü en büyük sorunu yoruma açık olması.

Kararın destekçileri kararın İsrail'in önce ateşi kesmesini gerektirdiğinden eminler ve kararın sadece beyan niteliğinde olduğu yönündeki Amerikan iddialarını reddediyorlar.



Makaleler

Güncel