İsrail, ultra-Ortodoks Yahudileri topluma 'entegre etmeyi' tartışıyor

img
İsrail, ultra-Ortodoks Yahudileri topluma 'entegre etmeyi' tartışıyor YDH

İsrail gazetesi Yediot Ahronot, kamu görevlerine ve iş gücüne katılmayı reddeden ultra-Ortodoks Yahudilerin neden olduğu eşitsizliğin önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceği ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini yazdı.




YDH - Siyonist rejimde kamu görevlerine ve iş gücüne katılmayı reddeden ultra-Ortodoks Yahudilerle (Harediler) ilgili sorun derinleşiyor.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan makalede, "Ultra-Ortodoks Yahudilerin İsrail ordusuna alınmasına ilişkin tartışma tekrarlayıcı ve verimsiz bir hal aldı. Bu konuya odaklanmak yerine çabalar ultra-Ortodoks toplumu İsrail ekonomisine entegre etmeye yönlendirilmeli," değerlendirmesi yapıldı.

Makalede, "Bu değişim, ultra-Ortodoks nüfusun demografik gücü, düşük eğitim seviyeleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan gelir eşitsizlikleri nedeniyle önemli," ifadesine yer verildi.

Haredi cemaati İsrail nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturuyor ve giderek büyüyor.

Ancak, özellikle erkeklerin eğitim seviyelerinin düşük olması, iş gücü piyasasına 'entegre edilmelerine' engel oluyor.

Bu durum ultra-Ortodoks olmayan nüfusa kıyasla gelir eşitsizliğine yol açarak işgal ekonomisini zor durumda bırakıyor.

Makalede, "Ultra-Ortodoksların ekonomiye entegrasyonu kademeli bir süreç olacak, zira pek çoğu geçimlerini burslarla sağlıyor. Karar mercileri, bu süreci ani kesintilere yol açmadan başlatmak için sahip oldukları önemli siyasi gücü kullanmalı," yorumunda bulunuldu.

Girişimlerin istihdamı teşvik etmeye, yardımları kademeli olarak azaltmaya ve İsrail ordusuna kaydolanlar teşvik sağlamaya odaklanması gerektiğine vurgu yapılan makalede, "Yüksek teknoloji sektörlerinde eğitim, eğitim boşluklarını kapatmaya ve ekonomik entegrasyonu artırmaya yardımcı olabilir," denildi.

Makalede, "Durum daha da kötüleşmeden harekete geçmenin zamanı ve siyasi engellerin aşılması ve entegrasyon için etkili stratejilerin uygulanması için çaba gösterilmeli," çağrısı yapıldı.



Makaleler

Güncel